Regler og praktisk info

Pas
Vær opmærksom på, at de fleste selskaber forlanger at passet er gyldigt i 6 måneder efter krydstogtets afslutning. Hvis dit pas ikke opfylder dette krav, skal du henvende dig hos borgerservice og få lavet et nyt. Hvis man har booket sit krydstogt og givet sit gamle pasnummer, ringer man bare til selskabet og får det ændret. Det er ikke noget problem.

Du kan finde en generel rejsevejledning på Udenrigsministeriets hjemmeside. Rejsevejledninger:http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/


Visum:
http://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/pas-og-visum/

Derudover skal man være opmærksom på, om der kræves visum til nogle af de lande hvor skibet lægger til. Har man ikke visum i orden kan du godt komme med skibet. Man får bare ikke lov til at gå i land, der hvor man ikke har visum til.

Den nemmeste måde at anskaffe sig et visum, er ved at købe en af rederiets guidede udflugter, inden afrejse. så sørger rederiet nemlig for det. Vi anbefaler dog, at man gør det god tid i forvejen, så man er sikker på at der er styr på det.

Sprog
Hovedsproget om bord på skibet er engelsk, men besætningen taler mange forskellige sprog. Al kontakt foregår som udgangspunkt på engelsk, medmindre du selv henvender dig på et andet sprog. Efter engelsk er de mestudbredte sprog italiensk, spansk, portugisisk, tysk og fransk. Dette varierer dog lidt, alt efter hvor man sejler. Beskeder over skibets højtalere, sikkerhedsøvelser og præsentationer i teater osv. foregår altid på flere sprog.

Rygning
Må man ryge ombord på skibet?
Langt de fleste områder på skibet er røgfri. De fleste skibe tilgodeser dog både rygere og ikke-rygere. Rygning er begrænset til særlige områder. På de fleste skibe findes deciderede rygerum eller cigarrum og så er det tilladt at ryge på visse barer og i kasinoet. Desuden er der udendørs områder på pool dækket, hvor det også er lovligt at ryge.

Kast aldrig skodder ud over rælingen på skibet. De kan let blive ført tilbage på skibet af vinden og starte en brand. Vær opmærksom på at brand er den største fare, et skib kan udsættes for, og at der derfor slås hårdt ned, hvis reglerne ikke overholdes. Ryger man på sin balkon kan man både få bøde og blive sat af skibet ved næste havn. Det oplevede vi skete for dem i kahytten ved siden af os, da vi lagde til ved Genova sidste efterår.

Kæledyr
Man må ikke medbringe nogen dyr om bord. Det eneste dyr, der må medbringes er en førerhund. Dette skal dog godkendes af MSC ved selve bookingen.

Graviditet
Kan jeg rejse når jeg er gravid? Det afhænger af hvor langt henne i din graviditet du er. Hvis du er i uge 24 eller længere henne kan du ikke rejse. Derudover skal du ved bestillingen af cruiset have en lægeattest, som kan bekræfte hvilken uge du er i, og at du vil være i stand til at rejse på det givne tidspunkt.

Dette må du ikke medbringe
Generelt kan du regne med, at hvis du ikke må have det med i flyet, så må du heller ikke have det med på skibet.

Vær i øvrigt opmærksom på, at det af sikkerhedsmæssige årsager ikke er tilladt at medbringe, husholdningsmaskiner som fx strygejern, kaffemaskine, elkedel, hårtørrer og glattejern. Forsøger man at pakke det i kufferten bliver kufferten tilbageholdt.

Drikkepenge
De fleste selskaber anbefaler faktisk, at man ikke giver nogle af medarbejderne drikkepenge, det kan fx være din faste tjener. Det gør de fordi, at der i forvejen bliver trukket et beløb de kalder servicegebyr. Dette gebyr er beregnet ud fra blandt andet længden af dit krydstogt, og sørger for at alle medarbejdere får drikkepenge. Det betyderogså, at det ikke er noget man skal tænke på undervejs. 

Daily program
Daily program, som er en lille folder, bliver hver aften lagt i din kahyt, samtidig med at kahytten redes op til aften. Dette sker som regel mens man spiser aftensmad. I dette program kan du læse hvad tid man ankommer til næste by, hvilken by det er, og hvad tid man senest skal være tilbage på skibet, samt hvordan man forventer vejret bliver.

Man kan også læse om næste dags program, se hvilke aktiviteter og specielle arrangementer, der foregår og se åbningstiderne og tilbud fra butikker og restauranterne.

Det fremgår også på hvilket deck man kan finde de forskellige aktiviteter, restauranter og underholdning, så man behøver ikke løbe skibet rundt for at finde det. Af dagsprogrammet fremgår det også, hvilken dresscode, der er i hoved restauranten næste aften.

Hvad hvis jeg bliver syg?
Før Corona var der nok ikke mange, der tænkte nærmere over, hvad der mon ville ske hvis man bliver syg. Folk tænker tit, at den slags negative tanker skal man jo helst ikke spilde sin ferie på. Men faktisk er det en rigtig god idé at sætte sig ind i – uanset hvilken rejsetype man er på, således, at man er forberedt hvis uheldet skulle være ude.

På et cruiseskib findes der nederst i skibet, gerne på dæk 4, et fuldt udstyret hospital med højt uddannet bemanding. Her vil de være i stand til at klare langt det meste, der ville kunne opstå undervejs. Skulle der være brug for det, bliver man automatisk kørt til nærmeste hospital når skibet igen lægger til. Skulle man være så uheldig, at det er nødvendigt at komme på et rigtigt hospital i en fart, er der oppe på dækket plads til at lægehelikopteren kan lande og man kan blive hentet.

En ting som man helst ikke vil tænke på er, hvad nu hvis nogen dør? Med millioner af mennesker, der sejler på cruise hvert år og en ret høj gennemsnitsalder, så ville det næsten være utænkeligt, at det aldrig ville ske. Derfor har alle skibene faktisk et lille lighus og kapel også.

Kriminalitet
Der er generelt meget lav kriminalitet om bord på cruiseskibene. Vores bud på hvorfor det er sådan er, at det hænger sammen med at skibene for det første er pengeløse, og for det andet er der et meget højt security-level. Her er masser af sikkerhedspersonale,og så er der videoovervågning alle steder på skibet. Det er derfor ikke noget man skal frygte.

Club medlemskab
De fleste rederier tilbyder medlemskab af deres klubber. Det er noget vi kun kan råde jer til. Det er gratis og vi har virkelig været glade for vores medlemskab. Det betyder blandt andet, at man ved bookning af et krydstogt skriver sit medlemsnummer, og på den måde ofte kan opnå rabat. Man får fordele eller optjene point til fremtidige krydstogter. Hos MSC, får man ud over særlige rabatter og tilbud også “velkommen tilbage” gaver. F.eks. kan man blandt andet få en frugtkurv i kahytten, gratis massage og en lille gave når man bliver Gold-member. Når man er kommet ombord på skibet er det en god idé, at man en af de første dage besøger Voyager Club skranken. Her kan man sikre sig, at man har fået alle de fordele og gaver, som man er berettiget til.

Disembarkation
Nå ferien er slut og man skal forlade skibet, skal man følge rederiets disembarkationsprotekol. Hos MSC betyder det, at man får udleveret kufferttags i forskellige farver. Aftenen før sætter man kufferten ud på gangen og så sørger personalet for at slæbe den i land.

Labelen og farven bruges både til lettere at finde kufferten igen i ankomsthallen og så fortæller den ikke mindst hvornår du skal forlade skibet.

Da alle ikke kan gå fra borde samtidig, bliver man delt ind i grupper efter kuffertmærkernes farve. Man kan både se i Daily Program som man får aftenen før og på infoskærmen, hvornår det er din farve, der skal af. Hvis man ikke er tilfreds med det tidspunkt man har fået, kan det i mange tilfælde lade sig gøre at få byttet til et, der passer bedre. Man skal bare spørge i receptionen. Jo før man spørger jo større er chancen for, at det kan lade sig gøre.