Historie.
Byen er opstået som havneby for byen La Orotava i 1600 tallet. La Orotava blev grundlagt af aristokrater i 1506 i den frodige Orotava-dal, og snart fik man brug for en havn, hvor man kunne fragte varer til og fra byen. Primært sukker og kaffe.
Centrum af Puerto de la Cruz er beliggende på et relativt fladt areal nede ved havet, midt på øens nordkyst, men byen har vokset sig større og har spredt sig langs kysten og op ad bjerget. I dag har byen ca. 40.000 fastboende indbyggere.
Byen har udviklet sig fra at være havneby, til at være fiskeri-by, og de senere år har turismen taget over, hvilket i dag den primære indtægtskilde.
Hoteller bygges og renoveres alle steder, og her er indkvarteringsmuligheder i alle prisklasser. Jo tætterer vandet og centrum, jo dyrere.
Vejret
Vi havde hjemmefra læst og hørt meget om vejret på nordkysten.
Her skulle være køligere og mere nedbør end der er nede på den sydlige del af Tenerife.
På den ene side er det jo godt, da det gør nordøen frodig og grøn, hvor der sydpå er meget tørt og brunt. På den anden side, gider man altså ikke sidde og piv-fryse i regnvejr mens man er her.
På Facebook har herboende danskere sammenlignet vintervejret i Puerto de la Cruz med dansk sommer. Alt fra dage med 17-18 grader og regn, til dage med 25 grader og solskin. Det rammer faktisk ret godt.
De fleste af vores dage har faktisk været gode. Vi oplever et mønster hvor det er koldt om morgenen. Altså som i “husk lange bukser og en trøje – koldt”. Op af formiddagen har solen fået magt, og vi har haft 20-21 grader og let skyet, hvilket føles rigtig behageligt. Til frokost er det varmt, så nu er det “af med de lange bukser og trøjen eller du bliver kogt”.
I løbet af eftermiddagen og aftenen bliver det virkeligt dejligt og lige tilpas.
Den første dag vi var her var det gråvejr og køligt og den anden dag fik vi pludselig en regnbyge, i går var vi på stranden i ca. 27 graders varme (i januar).
Så vores anbefaling er, at sørge for at have tøj på/med så man kan tage af og på i løbet af dagen.
Badevandet er også ca. samme temperatur som i Danmark om sommeren. En smule køligt, men ok når man først er kommet under.
Mirador la Paz
Vi boede 2 uger på La Carabela. Vi har beskrevet hotellet i indlægget Feriefortælling fra Tenerife.
Ikke langt fra hotellet ligger udsigtspunktet Mirador la Paz. Herfra kan man i godt vejr se mere end 100 km. ud over havet og langs kysten, og man har en virkelig god udsigt over byen.
Mod vest fører stier og trapper fra udsigtspunktet ned i byen. Det er en smuk tur, hvor trappetrinene en del af vejen er dekoreret med titler fra Agatha Christies bøger. Forfatteren boede nogle år i byen efter hendes skilsmisse i 1927, og hun skrev nogle af hendes bedste romaner her. Passagen ned ad trapperne er opkaldt efter hende, Calle de Agatha Christie. Ved passagen stod der, hver dag vi var her, en mand med to papegøjer, som hoppede rundt mellem buske og træer og som kom hen og hilste på os.
Manden tjente til livets ophold ved at fotografere turister som os, med papegøjerne.
Der er flere af den slags adspredelse med f.eks. musik, gadeteater, portrættegning osv. hele vejen gennem byen. Der er smil, det er hyggeligt og giver en god stemning. Vi oplever ikke at de på nogen måde er anmassende, eller sølle som vi nogen gange har oplevet andre steder.
Playa de Martiánez og Lago Martiánez
Vel nede af trapperne går man det sidste stykke ad Calle Martiánez ned mod vandet, hvor man kommer til den naturlige strand, Playa de Martiánez.
Stranden er som alle de andre strande i Puerto de la Cruz med sort lava-sand. Her ruller bølgerne ind mod, og nogen gange over, molen, inden de på magisk vis drejer ind mod stranden.
Stranden er meget stenet, og kan ikke benyttes til badning, men den er det perfekte sted for byens surferskole. Her er altid læ fra molen, men bølgerne er tilpas høje til at man kan lære at surfe på dem. Her er altid relativ mange mennesker. På kajen er der springvand og siddepladser, folk sidder på stranden, og i vandet er der surfere. Mange sidder bare og kigger på bølgerne, mens tankerne får lov at flyve.
Ved siden af stranden mod nordvest er anlagt det kunstige strandområde Lago Martiánez. Her er kunstige badesøer, som ligger lige i vandkanten. Entreprisen varierer fra 1,50 til 5,50 euro, afhængig af, hvad man skal have adgang til.
Playa de San Telmo
Er man mere til naturlige bassiner ligger Playa de San Telmo lidt længere mod vest. Her kan bades i roligt vejr. Det skal ikke blæse ret meget før de naturlige lava-fordybninger lukkes, og kun stranden inderst bag molen er tilgængelig. Ovenfor stranden er der promenade med butikker, og for enden mod vest ligger en restaurant, der er indbygget i klippen med udsigt over området.
Fra stranden og promenaden kan man nyde bølgerne, der slår ind mod klipperne og kysten. Det er ren terapi for sjælen.
Ved den østlige ende af promenaden ligger den lille kirke San Telmo. Højt beliggende med udsigt over havet.
Centro historico
Området bag Telmo promenaden og videre mod vest omfatter den gamle historiske del af byen. Her er flere pladser, det gamle toldhus, og fiskedistriktet. Går man lidt rundt i de gamle gader, er her masser af restauranter. Ofte er de placeret i smukke gamle bygninger. Området oser af historie og charme.
Bateria de Santa Barbara
Forsvarsværket Bateria de Santa Barbara, er for nylig blevet restaureret.
Det er i dag muligt at gå på promenaden øverst på anlægget, og nyde udsigten mod havet. De gamle kanoner står her stadig, og peger ud over vandet. Under promenaden, som er på toppen af forsvarsværket, er der skydetårne og skydehuller, hvorfra man har kunnet sidde rimelig beskyttet og beskyde fjendtlige pirater, der måtte angribe byen.
Ved siden af batteriet ligger endnu en lille strand, Playa del Muelle. En stenstrand, godt beskyttet af et lille havneindløb. Her svømmer ældre mænd deres daglige ture på tværs af havnebassinet.
Plaza del Charco
Drejer man op i byen fra Playa del Muelle, kommer man direkte til Plaza del Charco, som betegnes som den vigtigste plads i byen. Her er masser af restauranter hele vejen rundt, og også midt på pladsen ligger en restaurant. Pladsen er indbegrebet af “Tenerife”.
Her er palmer og laurbær-træer. Byggestilen er typisk spansk kolonistil, og hele stemningen er fantastisk. Her kan man sidde længe og kigge på mennesker og suge stemningen til sig, mens man nyder et måltid mad eller bare en øl, et glas vin eller en god kop kaffe.
Playa Jardin
Længere mod vest ligger området Playa Jardin. Området indbefatter et parkområde og de 3 kunstigt anlagte strande Playa del Castillo, Playa Chica og Playa Maria Jimenez.
Alle 3 strande ligger på stribe, og er anlagt med sort sand. Sandet fortsætter et stykke ud i havet,. hvorefter bunden bliver mere stenet, som er det naturlige, oprindelige i området. Playa Maria Jimenez er den vestligste af de 3 strande, og den med de bedste badeforhold. Her bliver bølgerne bremset af et fremskudt rev lige ud for stranden, og der er derfor sjældent kraftige bølger. Playa del Castillo er mere til surferne, selvom der tydeligt er anvist hvor badende hører til. Her er ofte pænt besøgt, men sjældent overfyldt.
Loro Park
Efter de 3 strande nærmer vi os byens vestlige udkant. Her ligger byens største trækplaster, nemlig Loro Park. Loro Park startede som en park med papegøjer, men er i dag en kæmpe zoologisk have. Stedet er bl.a. kendt for sine shows med delfiner og spækhuggere. Her er hvide tigre og meget andet. Hele haven er fantastisk flot anlagt, med et godt stisystem, hvor man bliver ledt naturligt rundt i hele den zoologiske have via stier og broer.
Romantisk middag ved Bollullo stranden
2-3 km øst for Puerto de la Cruz, ligger en mindre strand. Den ligger nedenfor en høj klint, og der er kun adgang til selve stranden via små stier og trapper.
Der er ingen større veje i nærheden, så hvis man skal dertil i bil, skal man køre af ganske små, smalle, gamle, hullede veje/spor ad bjergveje gennem en bananplantage.
Her kan 2 biler ikke møde hinanden på vejen, så det kan kun ske ved små vigepladser, indkørsler eller lignende. Ofte må den ene bil bakke for at “parkere” et sted, hvor den modkørende kan passere. Det skete flere gange for os, og det kan være en smule angstfremkaldende at bakke på bitte små bjergveje.
Hvis man ikke på forhånd har undersøgt vejen på et kort eller på computer, tror man bestemt man er kørt forkert.
Det er også muligt at gå til stranden fra Puerto de la Cruz. Man følger stien mod øst fra Mirador la Paz, og holder sig så vidt muligt langs kysten. Stien går under vejen, og fortsætter ind gennem bananplantagen. Ifølge Maps tager det 45 min.
Når man kommer til stranden i bil, er der en lille parkeringsplads, samt en restaurant med udendørs servering. Begge dele ligger ovenfor klinten, hvorfra man ad trapper kan gå ned på selve stranden.
Desværre havde den kraftige storm i begyndelsen af januar forårsaget et stenskred. Derfor var der spærret for nedgang til stranden.
Da vi var der, bestilte vi en grillet fiskeplatte til 2 personer.
Vores tjener gjorde meget ud af at fortælle om hvor fantastisk en ret det er og at det var helt friske fisk, fanget lige der ude, beskrevet med store armbevægelser mod havet.
Vi må sige at han havde ret, for det var rigtig godt.
God mad, dejlig betjening og fantastisk udsigt mod havet, klipperne og solnedgangen.
Så bliver det vist ikke mere romantisk.
Bestemt et sted, der er værd at besøge. Uanset om man kommer i bil eller til fods.