Overnatning.
Det første man skal tage stillig til, når det handler om overnatning er, om man selv vil stå for planlægning og booking, eller lade et rejsebureau eller en rejsearrangør om det. Vi kan rigtig godt lide at nørde tilbud, og finde det vi synes er det helt rigtige, både hvad angår fly, hotel og billeje og hvad vi vil se og opleve. Vi må tilstå at det også er noget vi bruger meget tid på.
Har man ikke lyst til at stå med planlægningen selv, er det nemmeste at finde en charterrejse, hvor alt er samlet et sted. Her handler det mest om, at gå ind på de forskellige selskabers hjemmesider, og se hvad der er af tilbud, og så finde frem til, hvor man gerne vil hen, vælge et hotel, og så er der faktisk styr på det hele. Samtidig har det den fordel, at pakkerejser er dækket via rejsegarantifonden, hvis det skulle blive nødvendigt.
Har man ikke lyst til en charterrejse, så kan alternativet være at kontakte en rejsearrangør. Her kan man få skræddersyet en rejse. Det vil sige at man får indflydelse, på planlægningen, men uden at stå med hele selv.
Når vi skal bruge overnatning i udlandet, søger vi mest på Hotels.com og Booking.com. Vi har enkelte gange brugt vrbo.com (det tidligere Home-Away). Vores søgninger er meget individuelle, og tager udgangspunkt i forskellige kriterier:
- Hvor vil vi hen.
- Antallet af overnatninger.
- Beliggenhed.
- Pris.
- Mulighed for forplejning.
- Brugernes bedømmelse af hotellet/destinationen.
- Mulighed for afbestilling.
Der er selvfølgelig forskel på, om man bare skal have én overnatning i en by tæt på Cruiseterminalen, inden starten på en Cruise-ferie eller om man skal bruge en uge på en badeferie på Mallorca eller en langtidsferie i et feriehus. Uanset hvilken ferietype det handler om, er det dog vores erfaring at det er ovennævnte punkter, man er nødt til at overveje.
Punkterne er for os ikke i prioriteret rækkefølge, for tingene hænger sammen. Antallet af dage kan hænge sammen med pris. Nogle gange har vi været heldige og kunne forlænge ferien, fordi der var et godt tilbud, mens vi andre gange har valgt en kortere ferie eller har været villige til at tage en mere simpel indkvartering, hvis f.eks. beliggenheden er helt rigtig. Vi synes, at spørgsmålet om forplejning er ret centralt. Skal der være mulighed for, at man selv kan lave mad?, skal alle måltider købes ”ude i byen”? eller er det et all inklusive vi er ude efter? I kan læse mere om vores overvejelser i den forbindelse, under fanen Mad og drikke.
Antallet af indkvarterings muligheder, ændres alt efter hvilke valg man har foretaget i forhold til forplejning. Man kan ikke både ville bo på en afsides bjergtop, væk fra alt civilisation og andre turister, og tro man kan få det helt store all inklusive stillet til rådighed. – Altså med mindre man er så heldig at have “mors all inklusive” med – men så trænger mor nok til ferie efterfølgende.

I centrum eller lidt væk
Har man bil til rådighed, kan hotellet nogle gange med fordel ligge lidt væk fra rejsemålet. Det er ofte billigere, både for selve lejen og for forplejning. Husk at hotellet skal have mulighed for parkering. Læs mere under fanen billeje. Beliggenheden kan også være vigtig i forhold til, hvad du skal se/foretage dig.
I Genova har vi flere gange brugt en lille lejlighed, der ligger lige overfor cruisehavnen. Den er billig, og beliggenheden er perfekt til formålet. Her er ingen forplejning så vi spiser ude til aften, men har som regel pakket, så vi morgenmad med hjemmefra.
På by-ferie har man ofte brug for, at være ”lige midt i smørhullet”. Et eksempel er fra vores rejseblog om Peterskirken i Rom. Her boede vi indenfor gå-afstand til kirken. Vælger man på sin byferie at spare nogle penge, ved at bo i udkanten af byen, skal man være opmærksom på, at det kan komme til at koste i metro-, tog- og busbilletter. Nogle gange kommer man til at bruge en uforholdsmæssig stor del, af sin ferie på transport rundt i byen.
Ved langtids-leje har vi brugt vrbo.com (Home-Away), Novasol og Hometogo. Vi har blandt andet lejet et hus til hele familien i Sydspanien i 3 uger hen over jul og nytår til kr. 8000,-. Til den tur kørte vi selv derned, og havde således vores egen bil til rådighed under opholdet.
Selve søgningen
Når vi har talt om ovenstående punkter og starter en søgning, begynder vi helt fra bunden med destination, de ønskede datoer og antallet af værelser/personer. Herefter vores ønsker til forplejning. Vi sætter prisen ”fra lav til høj”.
Når listen med muligheder kommer frem, kigger vi meget på karaktererne fra brugerne. Helst over 8 ud af de 10 mulige hos Hotels og Booking. Vi kigger også på antallet af bedømmelser. Hvis et hotel har karakteren ”9” ud fra mere end 3000 anmeldelser, er det mere pålideligt, end hvis det kun har været anmeldt af 5 brugere. Det betyder ikke, at vi ikke kan finde på at vælge en overnatning med få anmeldelser. Nogle gange er det faktisk en fordel. Hotellet kan være nyt på markedet, og kvaliteten kan være fuldstændig fantastisk, men prisen er sat forsigtigt, da de gerne vil have nye kunder. Læs anmeldelserne grundigt. Tjek billederne og tjek beliggenhed, faciliteter osv.
Vi vælger normalt kun hoteller med ”gratis afbestilling”. Dine planer kan ændre sig, og i disse Corona-tider, har vi mange gange måttet gøre brug af vores ret til afbestilling.
Billeder
Det er vigtigt at kigge billederne fra hotellet godt igennem, passer de til beskrivelsen. Det er mega ærgerligt, at komme frem til noget helt andet, end det man forventede. Vi har et tip vi gerne vil dele med jer. Vi bruger næsten altid Google Earth, når vi skal vælge hotel. Vi kigger på hotellet udefra, på omgivelserne, og vi kigger efter butikker, afstande til strand, station eller restauranter. Dette giver et meget mere reelt billede af hvordan der ser ud, og ikke bare hvordan overnatningsstedet gerne vil præsentere det.
Når vi endelig har valgt et hotel, tjekker vi prisen på andre portaler. Vi vil have det billigst muligt og det samme overnatningssted, er ofte slået op flere steder, men til forskellig pris.
