Kathrine er født nytårsaften år 2000. Som barn troede Kathrine faktisk, at fyrværkeriet var for at fejre hendes fødselsdag. Kathrines 18 års fødselsdag – og dermed nytårsaften i 2018, valgte vi at holde på Madeira.
Vi havde hjemmefra læst, at de på Madeira havde et af verdens flotteste fyrværkerier, så hvad kunne være mere passende.
Verdens flotteste nytårsfyrværkeri
Det store fyrværker show nytårsaften foregår i hovedbyen, Funchal.
Funchal ligger på Madeiras sydlige kyst, og breder sig op ad bjergskråningerne fra kysten og relativt højt op.
Det giver nogle fantastiske udsigter og nogle meget stejle gader.
I ca. 350-400 meters højde løber motorvejen langs kysten og gennem byen. Den snor sig via stejle bjergsider, på høje broer, over dybe kløfter og gennem tunneler, i en bue øst-vest.
Selve køreturen her er en oplevelse i sig selv og det er vist sjældent, at man kan sige det om en motorvej.
Der er en række afkørsler fra motorvejen, hvor der med passende mellemrum er blevet etableret affyringspladsser til det store fælles fyrværkeri. Yderligere er der et par steder helt nede i havnen, samt i byens vestlige og østlige udkant.
Tilsammen danner de mange affyringssteder en ring om byen. Alle stederne er der ens fyrværkeri, som bliver affyret fuldstændig samtidig. Det er helt enestående, nærmest overvældende, at stå nede på havnen, og se hvordan hele byen bliver oplyst af det mest spektakulære simultane fyrværkeri 8-10 steder, højt over byen.
Forestil dig, at du kan stå og se Tivolis fyrværkeri i København – Bare affyret fra 10 steder i en 180 graders vinkel omkring dig, og på fuldstændig samme tid. Det er nok det tætteste vi kan komme på at beskrive det.

600 års jubilæum
Vi oplevede dette nytårsaften 2018. Det var en fantastisk og storslået oplevelse. Vi var så heldige at netop denne aften samtidig var indledningen til Madeiras 600 års jubilæum.
Øen blev genopdaget i 1418 af Joäo Goncalves Zarco. Den har muligvis været kendt tidligere, og kan have været opdaget allerede i det 6. århundrede f.kr. af Fønikerne. Det vides dog ikke med sikkerhed, og derfor regnes 1418, som det officielle år for opdagelsen af øen.
Vi ved, at de på Madeira er rigtig gode til at feste og går all in på alle fejringer, men vi ved faktisk ikke om det var på grund af jubilæet, at der var gjort ekstra ud af både selve markeringen og fyrværkeriet, samt pynt, optræden, levende musik og meget andet eller om det er sådan hvert år. Men vi synes, at det var fuldstændigt fantastisk.
Vi havde på forhånd udset os en restaurant beliggende helt nede ved vandet og havnen, og havde sørget for at bestille bord i god tid, hvilket vi klart vil anbefale, da der hurtigt bliver fyldt op de gode steder.
Nytårsaften på havnen i Funchal
Vi havde en mega hyggelig aften, restauranten var pyntet flot, servicen var i top og der blev serveret en fuldstændig fantastisk nytårsmenu, mens vi fra vores bord kunne kigge ud over vandet og havnen til den ene side og mod bjergene og byen på den anden.
Vi havde bestilt bord til klokken 20.00, og havde god tid til at nyde alle lækkerierne.



Kathrine er generet ikke meget for at blive sat i centrum, og har aldrig brudt sig om, at der blev sunget fødselsdagssang for hende. Hun kan ikke lide at alle kigger på hende. Derfor havde vi også lovet, at vi ikke ville vække hende med morgensang, men bare morgenbord og kram.
Da vi nåede til desserten fik hun sig derfor lidt af en overraskelse, da tjenerne kom syngende ind med en special-dessert, og ønskede tillykke. Vi tror faktisk, at hvis hun havde kunnet, så var hun kravlet i et meget lille musehul.
Det gav dog også en masse grin, og hun var meget glad for sin fine kage.
Efter middagen fik vi en drink, og da klokken nærmede sig midnat, gik vi, sammen med restaurantens øvrige gæster, udenfor, og tog opstilling for at få den bedst mulige plads, så vi kunne se fyrværkeriet.
Så går det løs
Præcis klokken 24.00. begyndte det. 10 steder hen over byen på nøjagtig samme tid. Vi havde læst om det, Vi havde set billeder, og vi havde endda set fyrværkerne gøre klar oppe ved motorvejen.
Men virkeligheden overgik langt forventningerne. Wauw. Det er det vildeste fyrværkeri ever. Man står midt i det, og det er hele vejen rundt om én. Og det bliver ved og ved. Mageløst.
Bagefter gik vi gennem Funchals gader, og her opdagede vi en anden kæmpe fordel ved det store fælles fyrværkeri. Det betyder nemlig, at der ikke bliver solgt fyrværkeri til private, hvilket igen betyder, at man ikke risikerer at løbe ind i døddrukne tosser med fyrværkeri, der skyder til højre og venstre uden at have styr på det. Eller grupper af unge, der synes, at det er sjovt at kaste kanonslag eller fyre raketter efter folk, som man kan opleve det hjemme i Danmark.
Nej her kan man bare gå rundt i gaderne, fyld med festglade mennesker, boder, gøgl, musik og sang. Endnu en gang oplever vi hvordan folket her sætter fælleskab og glæde i højsædet, og alle steder hvor vi kommer frem, bliver vi budt velkommen og ønsket godt nytår.
Dette var for os en medvirkende faktor til, at vi fik en nytårsaften, vi aldrig vil glemme.



Oplevelser på Madeira
I dagene før og efter nytår havde vi tid til at opleve en del af øen. Vi besøgte bl.a. klippen Cabo Girao.
På klippe fremspringet er der bygget en bro i glas. Herfra kan man nyde udsigten over store dele af Madeiras sydkyst. Hvis man altså tør gå ud på broen!
Klippe fremspringet, ligger 580 m. over havet, som kan ses direkte under broen. Svimlende.
Til sammenligning er Storebæltsbroen 254 m. fra vandet til toppen af pylonerne, så det her er altså mere end dobbelt så højt.
Vi tog også på hvalsafari. Det var en tur som vi havde planlagt hjemmefra og glædet os til. Vi er nemlig alle sammen helt tossede med hvaler. Vi valgte en tur med en stor katamaran-båd. Søren og Henriette sad udendørs, men overdækket, ca. midt i skibet mens Kathrine, Kathrines veninde Helene og Christoffer skulle ud og ligge i nettet mellem katamaranens to skrog-dele. Her kunne de ligge og nyde solen, og kigge ned i vandet mens pigernes lange hår blafrede i vinden. Der kom mere og mere fart på båden, og efterhånden kunne vi godt mærke det karakteristiske bum, bum, bum hen over bølgerne. Området ude foran kaldes populært “vaskemaskinen”, og det fik de også at føle, da der pludselig kom en modsø, der virkelig gav vand i nettet. Så fik vi alle et godt grin igen.


Kort efter kunne vi se på bådens spotter, at der var noget længere fremme. Det viste sig at være nogle delfiner, der legede og pludselig dukkede en kæmpe stor Finhval op. Det var svært at se, men da vi kom tættere på kunne man se den store ryg i overfladen før den dykkede ned igen. Da den havde været oppe et par gange sejlede vi videre. Vi kunne godt have brugt meget mere tid, men sådan er det nok altid. En kæmpe oplevelse at se den næst største hvalart i virkeligheden.
Monte og Toboggan slæde
En anden oplevelse vi bestemt vll anbefale er at besøge kvarteret Monte, som ligger som en bydel øverst i hovedbyen Funchal. Mere end 500 m. over havets overflade. Monte blev opført som et sommerhusområde for rige aristokrater,, som synes, at det var for varmt nede i byen om sommeren, og som derfor fik bygget villaer og palæer længere oppe ad bjerget, hvor der var lidt køligere. Rigmændene hentede eksotiske planter fra hele verden. De anlagde en “Tropical Garden” i forbindelse med den britiske konsuls sommerresidens. Bygningen er i vore dage hotel, og parken er offentlig. Fra byen og op til Monte blev der i 1893 anlagt en godt 4 km lang kabelbane. Denne eksisterer ikke længere, men er erstattet af en godt 3 km lang svævebane fra havnen og op til Monte.


Turen ned, er efter vores mening, dog den største seværdighed.
Det er nemlig både sjovt, spændende og også lidt skræmmende, altså hvis du vælger at tage en Toboggan-tur ned.
Toboggan er en slæde, der kører på asfalt.
Oprindelig blev de brugt flere steder på Madeira, hvor man skulle slæbe varer i uvejsomt terræn. Nu bliver turister fragtet ned fra Monte. Slæden er bygget i Camacha-piletræ, med flettede sæder til 2 personer.
Toboggan-førerne er iklædt stråhatte, hvid skjorte og hvide bukser. De bruger deres sko til at styre og bremse, og derfor har de specialsko med gummisåler. De styrer slæderne i relativ høj hastighed ned ad de stejle gader. Mens der på strategiske steder, som i vejkryds og skarpe sving, står mænd placeret til at stoppe trafikken, for der kører nemlig også almindelige biler på gaderne. Det er helt klart en tur man ikke vil glemme.



I det hele taget er Madeira et besøg værd – Også omkring jul og nytår. Det er et af de steder vi helt sikkert vil vende tilbage til, for vi er slet ikke færdige.
Vi har tidligere beskrevet vores jul på Madeira, som I kan læse mere om her.
Vi har også beskrevet vores yndlingsrestaurant på Madeira. Se derfor afsnittet Mad og drikke.