Udlængslen har været enorm. Hele efteråret 2022, hen over julen og i de kolde januar og februar måneder, har vi kigget på muligheder for at stikke af. Vi har kigget på charterrejser, cruise og billige flybilletter, men vi er ikke faldet over et tilbud, der passede til vores aktuelle opsparing.
Men fredag d. 31/3 2023 var den der. MSC Virtuosa sejlede fra Hamborg, ned i den engelske kanal med stop i Cherbourg, Le Havre og Southampton, og derefter retur til Hamborg.
MSC Virtuosa er søsterskib med MSC Bellissima og MSC Grandiosa, som vi tidligere har sejlet med.

Læs om vores tur med Bellissima her og med Grandiosa her. En skibsklasse, som vi rigtig godt kan lide. Vi havde længe kigget på Virtuosa. Den havde sejlet samme rute hele vinteren, og priserne havde været virkelig attraktive. Specielt i MSC´s julekalender, var der et tilbud, som vi havde svært ved at sige nej til. En uge med all inclusive til under kr. 2000,-. Det passede bare ikke lige der.

Nu er den der…
Men nu var der igen en mulighed. Vi kunne se frem til 10 dages påskeferie uden nogen vigtige forpligtelser i kalenderen. Prisen var attraktiv, og der var stadig få ledige kahytter. Men kunne vi nå det? Afgang søndag d. 2/4 fra Hamborg. Det var om 2 dage. En plan formede sig i vores hoveder. Køre til Hamborg. Parkere i p-hus. Tage på cruise i en uge, og køre hjem igen.
Vi ringede til MyCruise. De reserverede en kahyt, og vi fik et par timer til at tage den endelige beslutning, undersøge parkeringsmuligheder, køretider osv.
Selvfølgelig sagde vi ja tak.


Palmesøndag d. 2/4 klokken 05.30 stak vi afsted. Forude havde vi 4 timer i bil, inden vi klokken 10 kunne boarde MSC Virtuosa. Parkeringsmulighederne i Hamborg havde været lidt udfordrende. Alle pladser ved Cruisehavnen var optaget. Løsningen blev et overvåget p-hus i centrum, og en taxa ned til havnen.
Boarding i Hamburg
Klokken 10.30 gik vi ombord. Indtjekning gik smertefrit. Henriette havde indtjekket bagagen mens Søren havde været i P-huset i Hamborgs centrum, og parkere bilen. Vi fandt vores kahyt. Denne gang en indvendig på dæk 5. Vi havde ingen muligheder for at vælge anderledes, da vi først bookede 2 dage inden afgang.
Der er både fordele og ulemper ved at gøre det på denne måde. Den største fordel er prisen. Prisen på en indvendig kahyt er den billigste på et cruiseskib, og hvis man venter til sidste øjeblik, kan man nogen gange få dem endnu billigere, da selskaberne gerne vil fylde skibene op.
Ulemperne er, i vores øjne, lidt flere. Man har ingen udsigt, intet dagslys, i kahytten. Hvis man ikke har købt internet ombord, men vil bruge nettet via ens egen telefon, mens man er i havn, kan man ikke gøre dette i en indvendig kahyt. Nogen vil mene, at dette er ligegyldigt. De bruger kun kahytten, når de skal sove, og er ligeglade med udsigt og internet på det tidspunkt. Men for os er det vigtigt. Vi skriver og arbejder ofte, mens vi er ombord.

Når man er medlem af en kundeklub hos et Cruise-selskab, har man ofte nogle kundefordele. Fordelene bliver flere, jo længere tid du har været medlem. En af vores fordele hos MSC er, at vi kan få en opgradering, hvis der er ledige kahytter. Vi spurgte til dette, men desværre var der ingen ledige kahytter, og dermed ingen muligheder for opgradering. Vi vidste godt at dette var en risiko, da vi købte billetterne, men vi havde alligevel håbet…..
Flere ulemper
En anden, eller tredje, ulempe ved en indvendig kahyt på dæk 5 er larmen. På kahytsdækkene 8-13 er der kun kahytter, og her er rimelig roligt. Hvis nogen forstyrrer urimeligt meget, bliver de hurtigt irettesat af personalet. På dæk 5 er din kahyt placeret lige under diverse restauranter, barer og butikker. Selvom kahytterne på et cruiseskib er lydisolerede, kan man stadig høre musik, sang, larm og dans fra gæsterne ovenpå. Man kan også høre, når personalet arbejder. De har deres depoter osv. De ligger fra dæk 5 og ned, og lyden fra døre der smækker, når de henter sengetøj, håndklæder osv til alle skibets 6200 gæster, kan være svær at sove fra.
Frokost i buffeten
Da vi havde set vores kahyt, gik vi til frokost i buffeten på dæk 15. Vi har i tidligere indlæg beskrevet maden i buffeten hos MSC. Den er italiensk inspireret. Pasta, pizza og brød findes i rigelige mængder. Der suppleres med fisk og kød, og der er mulighed for frugt og salater. Og så er der kage. Rigeligt med kage. Nogen vil mene at maden her er ordinær og kedelig. De har muligheden for at gå i skibets restauranter og bestille fra a´la carte.

Efter frokost undersøgte vi mulighederne for underholdning denne og de kommende dage. Vi bookede de events vi synes var interessante.
Vi ændrede også vores spisetid og bord. Vi havde fået tildelt tid klokken 21.45 ved et 6-personers bord. Vi ændrede til klokken 19.45, og et bord til 2. Hvis man ikke har bestilt hjemmefra, placerer selskabet dig bare, men tiden og bordet kan altid ændres, hvis man ikke er tilfreds.
Koncert i teatersalen
Vi gik også forbi Spa afdelingen, og bestilte en time i Thermal Spa. Vi har som Diamond members i Voyager Club ret til en times gratis besøg her. Det er en dejlig oplevelse med forskellige afslapningsrum, vi kan bedst lide det med saltsten, saunaer med og uden damp, gus eller andet, boblebade med og uden liggestole i vandet og så selvfølgelig deres snerum. Ja, de har et rum med snevejr og frost i Thermal Spa afdelingen.

Sidst på eftermiddagen gik vi i kahytten for at klæde om til middag. Men inden middagen ville vi gerne lige forbi teatersalen, hvor der var tribute til den canadiske sanger Michael Bublé. Michael Bublé lavede flest coveralbums med andre kunstneres sange. Blandt hans største hits er “Haven´t met you yet” og “Home”.
Hos MSC er de fleste optrædener i teatret korte med en varighed på omkring 45 minutter. Det kan vi rigtig godt lide. Man får lige det bedste, uden at det bliver langtrukkent.
Middag i restauranten
Efter koncerten gik vi til middag. Vi havde fået bord i restauranten “Symphony” på dæk 6. Et fint bord til 2 i anden række med udsigt over vandet. Som altid er menukortet inddelt med 4-5 forretter, 5-6 hovedretter og 4-5 desserter. Nogle aftener er der yderligere et tema, eksempelvis “Meditaranian”. Denne aften er det meget fisk og skaldyr, der er i fokus. Der er dog altid nogle faste retter, som det er muligt at bestille. Kylling, bøf osv.

Vi nyder altid vores middage i restauranten. Vi nyder den gode mad og forkælelsen, og vi nyder deres brød. Specielt deres Foccacia, som vi bare er helt vilde med.
Day at Sea
Efter at vi natten igennem er sejlet fra Hamborg gennem Elben, er vi nået ud i Nordsøen. Vi vågner til normal tid, men har ikke sovet lige så godt som vi normalt gør, når vi er på Cruise. Kahytten på dæk 5 ligger lige under arkaden på dæk 6, hvor der festes igennem hver aften frem til midnat. Vi er også lidt uheldige med kahyttens placering på dæk 5. Vi er meget tæt på dørene, hvor personalet hele tiden drøner ud og ind med sengelinned, håndklæder, rengøringsvogne osv. Vi spørger igen til en opgradering. Uden held.

Vi skal arbejde i dag. Henriette skal lave almindelig forberedelse til hendes lærerjob, og Søren skal arbejde på blokken. Vi vælger at sidde i “Sky bar”, som er placeret helt oppe på 18 etage, og hvor der er børnefri zone, da der er adgang forbudt for personer under 18 år. Her er meget få mennesker hele formiddagen, mens der om eftermiddagen kommer lidt flere til, når baren er åben.
Vi er også inviteret til cocktailparty for Diamond Members. En del af skibets officerer deltager sammen med 45-50 mennesker, der, ligesom os, har optjent et Diamond medlemskab hos MSC. Vi er lidt overraskede over, at der ikke er flere på et skib med 6200 passagerer.
Søren har lidt ondt i maven, og render en del på toilettet. Han har det ellers ok, og dagen går på normal vis med frokost, arbejde og aftensmad i restauranten. Om natten har han stadig ondt i maven, og tirsdag blev han rigtig syg med opkast og let feber. Det skulle vise sig at være en virus, der var i omløb på skibet. Flere passagerer blev ramt denne og de kommende dage, men Henriette gik stort set fri.
Cherbourg
Vi er nået til Frankrig. Fra Cherbourg er der ture til bl.a. Mont Saint Michelle, så der er mange passagerer i land, og derfor rimelig stille på skibet. Cherbourg er en af de havne, hvor de store skibe ikke kan komme helt ind i havnen, og vi ligger derfor til ude i industrihavnen. Herfra skal man med bus ind til byen. MSC har shuttlebusser kørende hele dagen. Det koster 15 euro for en returbillet. Vi synes det er mange penge for en tur på relativt få kilometer, som vi ville nyde at gå.
Henriette arbejder, og Søren ligger syg i kahytten. Han har det rigtig skidt. Ingen appetit. kvalme, feber og dårlig mave. Eneste lyspunkt er cykelløb med Vingegård på Eurosport.
Henriette går alene til middag. Hun vælger at gå i buffeten. Det er for kedeligt at sidde alene i restauranten.
Strejke i Frankrig
Sidst på aftenen kommer en meddelelse i højtaleren. De kommende dage, d. 5. og 6. april, er der generalstrejke i Frankrig. Vi skulle have ligget i havnen i Le Havre i godt halvandet døgn, og der var arrangeret bl.a. busture til Paris. Strejken betyder at både chauffører og havnepersonale har nedlagt arbejdet, og skibet er derfor nægtet adgang til at gå i havn i Frankrig. MSC har lavet en nødplan. Day at sea d. 5/4 og Zeebrügge i Belgien d. 6/4. Passagerer der skulle have været fra borde i Le Havre, vil blive kørt i belgiske busser fra Zeebrügge til Frankrig.

Vi benytter lejligheden til at spørge til en opgradering. De lover at kigge på det, når vi forlader Zeebrügge, og får overblik over hvor mange passagerer, der evt. er blevet påvirket af ændringerne i skibets rute.
Vi har 2 gange tidligere prøvet, at vores rute er blevet ændret. Første gang var med Grandiosa, hvor vi pga. mistanke om Covid 19 ombord, blev nægtet adgang til Malta. Det viste sig i øvrigt ubegrundet. Anden gang var da Seaview ændrede rute over middelhavet pga. vejret. Stærke vinde gjorde, at ruten blev omlagt, så vi besøgte Mallorca i stedet for Malta.
Day at Sea og Zeebrügge
Søren er nogenlunde frisk igen, så vi har nu 2 dage, hvor vi skal arbejde og hygge i nogenlunde lige andele. Vi har ingenting planlagt, men beslutter at arbejde primært om formiddagen, hvor der ikke er ret mange gæster i “Skybar”, mens vi om eftermiddagen hygger os med shopping, drinks og lidt TV. Catalonien rundt med Jonas Vingegård.
Om onsdagen spiste vi frokost i “Butchers Cut”. En special-restaurant, hvor der serveres store bøffer. Vi fik denne oplevelse gratis, da vi som Diamond Members frit kan vælge en special-restaurant efter eget valg.


Begge dage går godt. Vi har fået nye gæster ved nabobordet i restauranten. Et ældre engelsk par med over 55 krydstogter i bagagen, er rykket over ved siden af os. Damen rykkede over den første aften, da hendes mand var blevet syg med dårlig mave, feber og opkast. Den anden aften var de der begge, og samtalerne kørte derudaf med alle slags emner. Først og fremmest cruise og rejser, men også bl.a. søværnet, soldaterliv, cricket og meget andet. Vi fortalte, at Christoffer spiller cricket, og manden fandt billeder af cricketbaner fra store dele af verden, som han havde besøgt. Da han hørte at Kathrine havde besøgt Sydney Cricket Ground, gik han helt i selvsving. Det ville han også. Og da de hørte at vi i januar-februar 2024 skal sejle med Norwegian Bliss fra Miami gennem Panamakanalen til Los Angeles, var det hendes tur til at begejstres. Det ville hun også.
Southampton
Fredag morgen har vi lagt til i Southampton, England. Det er her, sammen med Hamburg, at den største udskiftning af passagerer finder sted.
Vi benytter igen lejligheden til at spørge til en mulig opgradering af vores kahyt. De lover at henvende sig ved afsejlingen fra Southampton.

Vi er i dag på en bunden opgave. Christoffer har hjemmefra givet os en indkøbsliste med. Han spiller jo cricket, og der er ingen bedre steder end England, når udstyret skal opdateres. Udvalget er stort, og priserne, sammenlignet med Danmark, små. Vi har kigget på bykortet, og udset os 2 af byens 4 sportsforretninger, som ligger på en gåtur rundt i byen, hvor vi også kan udforske bygninger fra middelalderen og Tudortiden.




Vi havde godt vejr. Sol og 10-12 grader. Vi gik fra borde lidt over 9 og klokken 10.00 åbnede butikkerne. Vi fik både shoppet til Christoffer og lidt til os selv, inden vi gik forbi de gamle bymure og byens middelalderfæstning. De steder hvor bymuren var faldet sammen havde man placeret nyere bygninger. Det gav en “mærkelig” sammensat by. Middelalderens fæstnings-stil, Tudortidens bindingsværk med glasmosaik-vinduer, 50´erne og 60´ernes røde “engelske” rækkehuse, samt mere moderne, kæmpestore indkøbscentre og parkeringshuse. Alt sammen i en tilfældig blanding, hvor man gik fra det ene til det andet. Men byen var alligevel virkelig charmerende. Små gyder med brosten og kig til havnen. Andre gamle gader med gamle kroer eller kirker. Dejlig atmosfære og venlige mennesker. Her kommer vi gerne igen.
Opgradering
Da vi kom tilbage til skibet, blev vi kaldt i receptionen. Vi havde fået en opgradering, og skulle flytte. Hvis vi altså ville, og kunne godkende den “nye” kahyt. Vi blev vist derop af en skibsofficer med “mange striber på ærmerne”, og selvfølgelig kunne vi godkende det. En balkon-kahyt på 12. Perfekt i forhold til elevator og trappen op til buffeten. Vi takkede ja, og hentede vores bagage. Vi missede en koncert i teatret, men nåede at flytte ind, inden vi skulle til middag i restauranten.


Om aftenen fik vi chokolade og champagne serveret i kahytten, som en tak for vores tålmodighed i forbindelse med vores opgradering. Vi synes det er meget flot at vi får tak og gaver for noget, som vi ikke har krav på, men som er “ekstra” uden beregning.
Lørdag. Day at Sea
Lørdag sejlede vi fra den engelske kanal, op i Nordsøen og op mod Elbens munding.
Vi brugte dagen på at arbejde og nyde tilværelsen i vores nye omgivelser. Vi fik omsider besøgt Thermal Spaen, og selvom der var rigtig mange mennesker, og det var svært at få plads i spa og afslapningsrum, var det alligevel fedt. Det giver sådan en dejlig følelse af luksus på din ferie.
Vi spiste både frokost og middag i restauranten, hvor vi sagde pænt farvel til personalet, som havde betjent os hele ugen.
Efter middagen pakkede vi vores kufferter. Man skal mærke kufferterne med næste dags afgangstidspunkt, og stille dem ud på gangen inden midnat. Så vil personalet sørge for, at de bliver sat klar til afhentning i terminalbygningen, når vi forlader skibet.
Ankomst til Hamburg
Henriette vågner meget tidligt søndag morgen. Hun siger hun kan lugte røg.
Hendes families hus brændte, da hun var ung, og lugten er stadig genkendelig i hendes næse.
Hun står ud af sengen og begynder at undersøge sagen. Det er ikke tobakslugt, med netop den skrækkelige blanding af ting der brænder og plastik der smelter. Søren kan ikke lugte det og da Henriette har tjekket alle steder, – også ude på gangen, går hun i seng igen.
Hun ved godt at hun er særlig følsom på det område. Det lykkedes dog ikke at sove.

Skibet glider langsomt ned af Elben. Det har det gjort hele natten, og nu, lidt i 6, nærmer vi os Cruise Terminalen i Hamburg.
Henriette er stadig overbevist om at hun kan lugte røg. Søren sætter sig op. Nu kan han også meget svagt lugte røgen. Han tjekker infokanalen. Der er ikke noget, så han afviser, at det er noget alvorligt.
Vi står op, og går op i buffeten og spiser morgenmad. Det er påske søndag og der er godt gang i at lave påskeæg og hygge alle steder. Vi har lige fået mad på tallerknerne og er ved at sætte os da der pludselig lyder der alarmer alle steder.
Vi har svært ved at lokalisere, hvor de kommer fra. Vi kigger os omkring for at lokalisere hvad det handler om, men uden at finde svar.
Brand i Hamborg
Så får vi en alarm på vores egne telefoner. Det er en kategori 1 varsling – bliv inden døre – pga. giftig røg.
Det viser sig at der er brand hos en bilforhandler nær Hamborgs centrum, og der er lavet en cirkulær zone, hvor man skal blive inden døre.
Henriette har altså kunnet lugte branden gennem skibets udluftningskanaler længe før alarmerne lyder. Det er da på sin vis lidt sejt.
Skibet ligger lige i udkanten af denne zone, og parkeringshuset, hvor vores bil holder, ligger i den anden ende af zonen. For at komme over til vores bil, skal vi krydse tværs gennem området med branden.
Vi afventer om der kommer beskeder fra skibets personale, men der sker intet. Alle agerer uden hensyntagen til “giftig røg, bliv inden døre”. Passagererne er begyndt at gå fra borde, og taxier og busser kører til og fra skibet, som om intet var hændt.

Vi vælger efter lidt tid at gøre det samme. Vi får relativt hurtigt en taxi, og turen gennem byen går fint. Vi kan på vejen se røgsøjlen fra branden et stykke væk, men bliver ikke generet af det. Vi bliver sat af på Hamburger Hauptbahnhof, hvorfra vi kun har en kort gåtur til parkeringshuset.
2 timer senere rammer vi grænsebutikkerne. Vi handler lidt til familie og venner, og klokken 16 er vi helt hjemme efter en noget anderledes, men stadig dejlig og oplevelsesrig uge ombord hos MSC.


Du kan bestille dit cruise via følgende link.