Mexico-Chitzen Itza

I dag har Oasis of the Seas lagt til ved øen Cozumel. Øen ligger ud for Yucatan-halvøens østkyst, ca. 70 km. syd for turistbyen Cancun.
Vi spiser morgenmad ombord inden vi skal på tur. Da vi forlader skibet skal vi kun gå en kort tur på landgangsbroen, inden vi stiger ombord på færgen ind til fastlandet. Vi skal sejle en kort tur ind til Playa del Carmen, hvorfra vi skal med bus til Maya indianernes by, Chitzen Itza. Henriette og Søren spiller Word Brain. Det gør de ofte når de er passagerer i en bus, på et fly eller på en færge. Det får tiden til at gå lidt hurtigere, så turen ikke bliver så lang. I dag har de fået lokket bedstemor Karin med på legen, og de spiller på hele den korte færgetur.

Stranden ved Playa del Carmen er utrolig smuk, og da vi går fra færgen ind mod land sidder der en pelikan i en af gadelamperne. Vi suger alle indtryk til os inden vi finder vores plads i bussen.

En lang bustur

Vi har et par timers bustur foran os. Guiden er rigtig god. Han fortæller meget levende om historien i Mexico generelt og på Yucatan-halvøen i særdeleshed.
En af de ting han fortæller er om byen Cancun, som i dag er en kæmpe turistby med flere hundrede hoteller. Før 1970 var det bare et lille fiskerleje beboet af Mayaernes efterkommere. En englænder faldt for stedet, og ville bygge et hotel. Han spurgte hvad stedet hed, og for at skræmme ham væk, svarede de lokale „Cancun‟. Det betyder „slangerede‟. Englænderen forstod det ikke, og blev derfor ikke skræmt. Han byggede sit hotel, og herfra gik det stærkt. I dag er der mange hundrede hoteller langs store dele af Yucatans østkyst. De ligger over en strækning på flere hundrede kilometer, og er en kæmpe indtægt for området.

Playa del Carmen. Billede af stranden

Vi har kørt en halv time af mindre veje, men bussen kører nu ind på en større vej. Den er anlagt gennem junglen, og er bygget i beton. Den går helt lige ud. Guiden fortæller, at den er relativt ny, og at den forbinder Cancun i nord-øst med Merida i nord-vest. På vejen passerer den byen Valladolid, som ligger tæt på vores bestemmelsessted i dag. Chitzen Itza. Den nye vej har halveret rejsetiden fra Playa del Carmen til Chitzen Itza.

Mayaernes historie

Da vi er drejet fra hovedvejen begynder guiden at fortælle om Yucatans nuværende befolkning. Han fortæller, at de er efterkommere af de tidligere mayaer blandet med spansk blod. Spanien brugte nemlig i kolonitiden, efter Spanien havde erobret området i 1500 tallet, området som fængsel. De deporterede simpelthen de kriminelle til Yucatan.
Mayaerne havde ikke en hersker, men var spredt i mange mindre samfund. I hvert samfund boede lederne, de klogeste og stærkeste, adskilt fra „pøblen‟. I samfundet omkring Chitzen Itza var de kun eliten der måtte komme ind i området indenfor murene. Herinde lå bl.a. pyramiderne. De almindelige mayaer boede i landsbyen udenfor murene. Sådan var samfundet opdelt i næsten tre tusinde år. Mayaernes storhedstid var i det 7-9 århundrede.

Chitzen Itza. Billede af bymuren


Eliten var meget kloge og dygtige folk. De var langt forud for deres tid indenfor bl.a. astronomi og tidsregning, men de delte ikke deres viden med den almindelige befolkning. Da den almindelige, undertrykte befolkning, ikke længere fandt sig i undertrykkelsen og gjorde oprør, forsvandt al deres viden, da de slog deres undertrykkere ihjel.
Befolkningen i dag består derfor af efterkommere fra spanske kriminelle og mayaer fra samfundets nederste lag. Ikke de bedste gener!

Vi ankommer til Chitzen Itza

Bussen parkerer lige udenfor bymuren, og vi følges med vores guide indenfor. Allerede få meter inde møder vi en leguan, der kigger ondt på os. Vi går videre ind, og spotter den store pyramide. Vi er helt opslugt. Guiden fortæller om pyramidens opbygning, og hvordan den hænger sammen med mayaernes kalender, hvor de før alle andre havde indblik i årets gang, og inddeling i måneder. Hvordan de ved hjælp af månen og andre planeters placering havde lavet deres egen kalender. De glemte bare at fortælle det videre, og store dele af deres viden gik som sagt tabt, da den undertrykte befolkning gjorde oprør.


Vi går rundt mellem de mange bygninger, og når frem til en sportsplads. Her spillede de stærkeste og mest atletiske mayaer deres kampe. De havde et boldspil, hvor 2 hold kæmpede mod hinanden, og hvor det gjaldt om at få en bold gennem en lodret ring, der var fastgjort højt oppe på væggen. Det var en kæmpe ære at vinde. Størst var æren for anføreren for det vindende hold. Han blev ofret til guderne. Men først skulle tabernes anfører slå ham ihjel, og bære hans kranie til en kæmpegrav, hvor det blev ofret sammen med resten af hans legeme. Makabert i vores øjne, men den største ære man kunne nå som maya.

Efter nogle timer forlader vi igen Chitzen Itza. På vejen ud siger endnu en leguan farvel.

Bustur tilbage

Der er ret stille i bussen på vej tilbage. Dagen har været fuld af indtryk og historier, som man lige skal bruge lidt tid på at fordøje. Vi når til Playa del Carmen, går ombord på den lille færge, og kan igen se Oasis foran os. I aften sejler vi retur mod Florida, og snart er vores ferie slut.

Læs mere om vores oplevelser i Florida og Caribien her og her.

Skriv et svar