Med eller uden pension?

Som vi skrev under emnet overnatning, er det en rigtig god idé, at overveje om rejsen skal være med eller uden pension, allerede i starten af planlægningsfasen.

På nogle rejser giver det sig selv, f.eks. hvis man er faldet over et tilbud hvor mad og drikke er inkluderet i prisen, som en færdig pakke. Men ofte hænger valget af rejseform, destination, indkvartering og kost uløseligt sammen. Har man planlagt en ferie, hvor det vigtigste er at få slappet af, bade og kigge på lokalområdet, så kan det være en rigtig god idé at bestille et ophold med mad og drikke, eller evt. all inclusive.

Omvendt giver det ikke meget mening at have betalt for maden, hvis man nærmest ikke opholder sig på hotellet, fordi man har planlagt at være på tur hver dag. Har man valgt at tage på camping eller har man lejet en lejlighed eller hytte i en længere periode, lægger det mere op til at man selv står for maden. Der er også forskel på, om man er en hel familie afsted, eller om man er alene. Vi synes ikke nødvendigvis at det ene er bedre end det andet. Vi opfordrer til at man overvejer, hvad det betyder for resten af ferien, når man til- eller fravælger at skulle lave mad på ferien.

Uden mad og drikke. Streetfood i Bruxelles
Streetfood i Bruxelles

Morgenmad

Vi tilkøber næsten altid morgenmad.
Vi nyder at stå forholdsvis tidligt op og gå ned til en lækker buffet.

Vi giver os god tid, til at hygge og til at tale om de oplevelser vi allerede har haft. Og til at planlægge, hvad vi gerne vil lave i dag. I modsætning til alle andre måltider, hvor vi ofte vælger lokal mad og drikke, så vælger vi til morgenmad altid et sted, hvor der er morgenbuffet. Man skal nemlig være opmærksom på, at i Sydeuropa betyder morgenmad inkluderet ofte kun en kop kaffe og en croissant eller lignende.

Frokost

Uden mad og drikke.... Medbragt mad på Tenerife
Søren spiser medbragt mad med udsigt til Teide

På nogle hoteller kan man, hvis man har tilkøbt pension, få en madpakke med til frokost. Det er vores oplevelse at det kan være alt fra en skøn picnickurv til en sandwich. og det er helt umuligt at vide på forhånd, Det er værd at afprøve en af de første dage. Så ved man, om det er noget man vil bruge, i løbet af ugen. Hvis vi er på byferie, kan vi godt lide at smage på destinationens streetfood. Det er som regel både billigt og godt, og her har vi fået, nogle af vores bedste madoplevelser.

Aftensmad

Har man tilkøbt pension på hotellet, giver det sig selv hvor man spiser.

Det kan være en klar fordel, hvis man er godt brugt, efter en lang dag, hvor man har været på tur hele dagen. Ja, det er egentlig lidt underligt, men man kan faktisk også være helt færdig, efter at have ligget på stranden hele dagen. Under alle omstændigheder er det rart, at man kan nøjes med at klæde om, og gå direkte op og spise, uden først at skulle ud, og gå rundt for at finde en restaurant.

Når man spiser på hotellet, ligger oplevelsen i, Hvad mon de serverer for os i dag? frem for selv at finde et sted og beslutte hvad man vil have.

Masser af mad og drikke. All inclusive på Gran Canaria
All inclusive på Gran Canaria

All inklusive

Vi har en del gange købt all inklusive, men faktisk har vi det lidt ambivalent med det. Det er som nævnt ovenfor dejligt nemt. Samtidig giver det er økonomisk overblik, for man ved allerede hjemmefra hvad udgiften til kost er. Har man børn med er det utroligt rart, at de selv kan gå op og hente is og drikke og at man ikke hele tiden skal have penge op af lommen. Ulemperne ved det er, at at det er forholdsvis dyrt. Man godt kan komme til at føle, at det er spild af penge, hvis man en aften vælger at prøve noget andet og spiser et andet sted, for vi har jo allerede betalt for mad, hjemme på hotellet. På den måde går man glip af de kulinariske oplevelser der ellers er at finde i lokalområdet.

Vi har oplevet fantastiske hoteller med spændende mad. Men vi har desværre også oplevet en del hoteller hvor det var den samme kedelige buffet dag efter dag, og det er altså virkeligt træls, hvis man på 3. dagen står i buffeten og tænker: der er faktisk ikke noget jeg har lyst til.

All inklusive tiltrækker især mennesker fra to grupper: Børnefamilierne og dem der tager til udlandet for at drikke sig i hegnet og feste igennem. Vi tilhører ikke nogen af grupperne. Så vi har måttet konstatere, at selv om det har sine fordele, så er det ikke nødvendigvis det bedste for os.

Hvor skal vi spise?

Har man ikke tilkøbt sig pension på hotellet, er dette tidspunktet, hvor man bevæger sig ud i byen og begynder at finde ud af hvor man gerne vil spise. Det kan være, at der er et sted, som man har læst om hjemmefra, eller fået anbefalet, som man gerne vil finde, eller hvis man været på destinationen nogle dage, kan man allerede have udset sig et sted, som ser godt ud. Det kan også være at man bare lader sig drage at stemningen og duftene i byen og finder et tilfældigt sted. Vi har det sådan, at hvis vi finder et rigtig godt sted, kan vi godt finde på at vende tilbage og spise der igen, men vi vil også gerne prøve nogle forskellige steder.

Brunch på Karpathos. Rigeligt med mad og drikke.
Søren har fået en kage bestående af røde pandekager med creme af hvid chokolade og med jordbær og chokoladekrymmel. Han spiste det hele, men havde ondt i maven resten af dagen.

Beskrivelser af spisesteder der har gjort indtryk på os

De fleste steder vi har været, er der altid masser af spisesteder, og jo flere turister, jo flere spisesteder, hvilket i sig selv ikke nødvendigvis er en kvalitet. Det betyder nemlig også, at det kan være temmelig svært at finde frem til, hvor der er godt, eller mindre godt at spise.

Vi elsker at smage på det lokale mad og drikke, så for os handler det om at finde steder med stemning og gerne en god udsigt, om det så er til naturen eller bylivet.
Vi kan godt lide at gå på opdagelse og udse os steder, vi synes virker spændende. Hvis man leder efter et sted, med god lokal mad, til rimelige penge, er et godt tip, at søge lidt væk fra hoved strøget, og så se efter hvor, de lokale sidder. Det kan meget vel være et lille, og ikke særligt prangende sted, som man ved første øjekast nok ville være gået forbi. Det er vores erfaring, at det er på sådanne steder, at vi har fået de bedste madoplevelser på vores rejser.

Vær forberedt

Vi sørger også altid for, at undersøge så meget som muligt hjemmefra. Vi læser rejsebøger, anbefalinger og rejsebeskrivelser. Det hjælper os til at opdage steder, som vi måske ikke lige selv ville have fundet.  

Vi har oplevet rigtig mange gode spisesteder, i mange forskellige lande. Det vil være en umulighed for os at skrive om dem alle sammen. Vi har i stedet valgt, at vi i det kommende afsnit, vil prøve at beskrive nogle af de steder, der har gjort lidt ekstra indtryk på os, i forhold til mad og drikke.

Vores yndlingsrestaurant i Athen hedder ”Diodos, Μοναστηράκι Δίοδος Αρχαίας Αγοράς”, hvilket på dansk kan oversættes i retning af “Ad den gamle sti”. Den ligger i Monastiraki-kvarteret på Adrianou nummer 19. Her kan man sidde udenfor og nyde udsigten op mod Akropolis, mens man spiser et måltid, bestående af Tzatziki med Olie og oliven, græsk brød med olivenolie og krydderier ovenpå, og krydret kød i strimler. Betjeningen er meget behagelig, og prisen yderst rimelig

Restaurant Zarcos på Madeira. Her får man god mad og drikke
Espetadas tilberedes på “Zarcos”

På Madeira

faldt vi for ”Restaurante Churrascaria Zarcos” som ligger højt i Funchals østlige del, på R. Conde Carvalhal. Herfra er der en fantastisk udsigt ud over byen og havnen. Man kan sidde ude eller inde. Her er en behagelig lokal atmosfære, betjeningen er imødekommende og venlig og maden er udsøgt. Dette er et sted, vi flere gange er vendt tilbage til.

Mad og drikke på Madeira
Julemenu på “Zarcos

Det var her vi første gang fik Espetada. Det er kød på meterlange spyd, stegt over levende bål. På spyddet er der, ud over kødet, laurbær, hvidløg og enkelte grønsager. Spyddet, eller spyddene, serveres ophængt på et stort stativ på bordet. Spydene kan være med kylling, gris, okse eller lam. Hertil stegte kartofler, grøntsager og Bolo do Caco.

Bolo do Caco, eller kartoffelbrød. Brødet sælges i butikker eller på gaden overalt på Madeira. Brødet er brød, som ikke bages i ovn, men steges på pande. Det kan serveres med forskelligt fyld, eller bare med (hvidløgs)-smør. Det er luftigt og velsmagende. Vi har prøvet at lave det hjemme, men er endnu ikke nået til det helt rigtige. Både dejen og stegningen er meget vanskelige at ramme rigtigt. Dette er Kathrines absolutte favorit.

I Helsingborg

fik vi os noget af en oplevelse. Vi havde hjemmefra bestilt bord, så kunne prøve at spise i restauranten, oppe i tårnet i den gamle byport, som er en del af fæstningsanlægget i byen.
Ud over et historisk præg pga. placeringen, havde vi ingen forudgående forventninger til stedet.


Restauranten er rund, da den ligger i tårnet. Der er ikke meget plads. Køkkenet hvor kokken står, er placeret i en fjerdedel af lokalet. Da vi ankom, virkede kokken godt beruset, og vi tænkte ærligt talt vores. I og med at lokalet var så lille, kunne vi sidde og følge med i, hvad der foregik i køkkenet, og det lignede nærmest noget der var taget ud af en komedie, når kokken vaklede rundt og forsøgte at hælde ting op. Vi begyndte at frygte lidt for, hvad det mon var for mad, vi ville få serveret.
Men da maden kom, viste det sig, til vores store overraskelse, at han i hvert fald kunne lave mad. Vi fik det lækreste stykke kød, vi måske nogensinde har smagt. Det var velanrettet og perfekt stegt. Grønsagerne var sprøde og sovsen hjemmelavet. Vi blev nærmest helt paf.

Rom

byder på mage fantastiske steder og Søren, har som tidligere nævnt, været i Rom mange gange, så her er det meget svært at vælge. Som ung havde han dog en sjov oplevelse. De var en større gruppe studerende, der sad på en lokal restaurant og spiste. Til maden fik de husets rødvin. Den blev tappet direkte fra tønden, og serveret i en glaskande, ligesom en kande vand. Hver gang de fik en ny kande, satte tjeneren en streg på et stykke papir. Da de forlod stedet, var der mange streger på papiret, og de havde fået rigeligt med rødvin. De betalte hvad der svarede til kr. 35-, pr. hoved. Billigt, godt og autentisk.

I dag er vores yndlingsspisested i Rom, ”Rotonda Restaurant Trattoria” i Via dei Pastini 17. Rotonda ligger på gåturen mellem Pantheon og Trevifontænen. Der er mulighed for at sidde ude eller inde. Betjeningen er personlig og venlig, og maden er fantastisk.

I Budapest

spiste vi på middelalderrestauranten ”Sir Lancelot”. Restauranten holder til i en gammel bygning med hvælvede lofter, og der var underholdning under middagen. Fægtning og jonglering med ild-fakler. Selve maden var et kapitel for sig. Suppen blev serveret i et udhulet brød. Herefter fik vi et kæmpe fad med diverse forskellige slags kød. Man fik ikke bestik. Med fadet fulgte en kniv og en ske. Gaflen var ikke opfundet i middelalderen. Det blev serveret af tjenere i datidens klæder. En gennemført oplevelse, hvor det ikke kun var maden, der gjorde indtryk.

Kulinariske souvenirs

På samme måde som man kan forelske sig i ting fra rejsemålet, som man bare er nødt til at skulle have med hjem som minde, så sker det næsten altid, at der er bestemt lokalt mad og drikke, vi falder for.

Vi har gennem årene taget en del af disse retter til os, fået fat i opskrifterne, og på bedste vis forsøgt at gengive det herhjemme. Disse retter er derfor blevet en del af vores hverdagsmad. Vi synes at det er en super fed måde, at bringe de gode minder og lidt feriefornemmelse ind i stuen på, -især hvis vejret er lidt gråt og halvkedeligt udenfor.

Den madvare vi er blevet mest glade for, er Serano-skinken

som vi havde med hjem fra Spanien. Den er fra området omkring Valencia-Alicante. Serano-skinke, er lufttørret skinke med smags-nuancer, af f.eks. salt, sødt eller nødder. I supermarkederne i Spanien, har de hele områder i butikkerne, hvor man kan se og smage på forskellige skinker. Vi faldt fuldstændig for Serano, under vores 3 ugers juleferie i Spanien i 2019 Den har helt erstattet brugen af bacon i vores hjem. Vi bruger det sammen med æg om morgenen, vi pakker det om kalkun eller kylling, når vi steger i ovnen og vi bruger det i salater og ikke mindst spiser vi den som tapas. Nogle gange køber vi hele skinker, som vi har stående fremme på bordet i køkkenet. Ligesom de har i Spanien.

Den næste er Tzatziki.

Det spiste vi godt nok i forvejen, men efter et besøg i Grækenland er Tzatziki ikke længere bare Tzatziki. Det skal have den rigtige smag og konsistens, og skal spises på eller med, det rigtige græske brød, bagt med olivenolie og græsk krydderiblanding på toppen. Vi vælger ofte at bruge den i Gyros, som er kød i strimler, specielt krydret, lagt på brød eller indpakket i en pandekage. Ud over tzatziki og kød (gris, kylling eller okse) er der også tomat, agurk og syltede rødløg.

De specielle krydderi-blandinger der bruges til kødet, kan købes i specialbutikker eller velassorterede supermarkeder.

Til måltidet anbefales at drikke kølig rosé eller rødvin.

Mad og drikke ombord på et cruiseskib er noget helt særligt. Læs mere under fanen Cruise og It´s cruiseday.