Los Cristianos og Playa de las Américas

Los Cristianos

De tre sammenhængende byer, Los Chrstianos, Las Americas og Costa Adeje er tilsammen det største turistområde på hele Tenerife. De ligner hinanden, men er dog alligevel forskellige. Vi startede med at forelske os i Costa Adeje, især den lidt finere del med de store hoteller og den fantastiske strandpromenade. Sidenhen har vi opdaget Los Christianos´ charme i den gamle bydel ved stranden.

Byen los Cristianos menes at være opstået omkring 1860. På det tidspunkt var der 6 huse.
Først efter etableringen af havnen i 1909, og påbegyndelse af vanding på markerne omkring byen i 1914-1919, begyndte byen at vokse. Man havde brug for arbejdskraft i markerne til arbejdet med dyrkning af tomater og bananer, og fra havnen opstod der fiskeri, som også skabte arbejdspladser på land. Havnen blev udvidet i 1934 og igen i 1975, hvor den fik faste forbindelser til de 3 vestligste kanariske øer, La Palma, La Gomera og El Hierro.

Stranden og byen Los Cristianos

I 1950 boede færre end 5000 mennesker i hele Arona Kommune, men herefter begyndte det for alvor at tage fart. 

Dette skyldes den begyndende turisme. Bengt Rylander, der var skribent og arbejdede på svensk TV, havde sclerose, og fandt ud af, at han havde det bedre, når han opholdt sig i det varme, tørre klima på det sydlige Tenerife, mere specifikt Los Cristianos. Han brugte sin jobmæssige position til at udbrede sin viden, og snart begyndte flere svenskere, at rejse til byen. Denne udvikling fortsatte op gennem 50´erne og i starten af 60´erne. Svenskerne satte spor overalt. Eksempelvis hedder byens hovedgade Avenida de Suecia, Sverige-avenuen, og der er stadig en kirke for den svenske menighed i byen.

Svenska Kyrkan, Los Cristianos

I 60´erne begyndte turister fra flere lande, at komme til byen, og hotellerne skød op, og byen voksede meget hurtigt. Geografisk blev byens vokseværk standset af Montana Chayofita mod vest og Montana de Guaza mod øst. Her var simpelthen ikke mere plads, og derfor opstod Playa de los Américas som et kæmpe ferieresort-område vest for Montana Chayofita, og videre op ad vestkysten. 

Byen, havnen og strandene

Den oprindelige by, fra før turismens indtog, ligger stadig i området fra Stranden Playa de los Cristianos og videre op i gaderne bag stranden. Her er små hyggelige, brostensbelagte gader. Her er ældre bygninger, som klart adskiller sig fra den nyere del af byen, hvor høje hoteller og ferieresorter med lejligheder i 2, 3 eller 4 etager, er dominerende. Fortovsbelægninger er her blevet fliser og beton i stedet for brosten, hvilket bare giver en anderledes stemning. Vi synes, at centrum i det gamle Los Cristianos, er det hyggeligste sted i de 3 byer Los Cristianos, Playa de las Américas og Costa Adeje. Simpelthen fordi her er mere atmosfære, sjæl og historie.

Havnemolen er bygget ud fra den vestlige ende af Playa de los Cristianos, og strækker sig ud i havet foran stranden. Ved den seneste udvidelse i 1975, blev den høje mole etableret, hvilket gjorde det muligt at lægge til med større færger, som sejler til Gomera, og mindre både til La Palma og El Hierro.
Ved nedkørslen til havnen er der parkeringspladser, som ligger praktisk i forhold til at skulle på stranden, eller gå en tur i byen.

Havnemolen. Los Cristianos
Vægmaleri på molen, Los Cristianos

Selve stranden Playa de los Cristianos, er blevet fyldt med sand fra Sahara, som gør den mere indbydende for de nordeuropæiske turister, som ikke bryder sig så meget om det oprindelige sorte sand. Det var fra denne strand vi startede vores kajak-tur, da vi skulle ud og snorkle med skildpadder. Læs mere her.

Endnu mere populær er den kunstige strand Playa de las Vistas. Den ligger vest for havnen og lige syd for Montana Chayofita. Den er også anlagt med sand fra Sahara, og bliver den naturlige overgang mellem Los Cristianos og Playa de las Américas

Playa de las Américas

Som beskrevet opstod hele området op gennem 60´erne og 70´erne, hvor turismen boomede i området. Området er skabt for charterturister, der kommer en uge eller 14 dage, og derefter er væk igen. Turister vil have fede hoteller, gerne med havudsigt. Masser af restuaranter, barer og diskoteker. Forlystelser og oplevelser. De vil have strande, gerne sandstrande, og helst med “rigtigt” sand. Ikke det sorte, lokale lavasand. Og så vil de have godt vejr, hvilket næsten er en garanti her. Se vores indlæg om vejret på Tenerife her.

Det er nøjagtig disse ingredienser der gør Playa de las Américas så populær. 

Strandene

Vi har tidligere i indlægget Costa Adeje beskrevet strandene i den nordligste del af Playa de las Américas, Playa El Bobo og Troya 1 og 2. Længere nede ad vest kysten ligger Playa de las Américas stranden, og helt mod syd og tæt på Los Cristianos, ligger Playa del Camisón.

Playa del Camisón, Playa de las Américas og Los Cristianos i baggrunden
Playa del camisón

Allesammen fine sandstrande, hvor sandet er ført helt ud i vandet, men hvor der 5-10 meter ude bliver ret stenet på bunden. Husk derfor badesko. 

Underholdning

Playa de las Américas er området med det vildeste natteliv. Specielt i området mellem Troya og Las Américas-stranden, er der gang i den. Her ligger indkøbscentrene Veronicas, og strandpromenaden udenfor kaldes populært “Veronicas Strip”. Her ligger flere barer og natklubber. Lidt længere fra kysten, tæt på Veronicas, ligger et andet indkøbscenter, Centro Comercial Starco. Også her er der barer og natklubber.

I den sydlige del af Playa de las Américas løber Avenida las Américas. Den gade kaldes i folkemunde ofte “The golden mile”, selvom den kun er omkring 750 meter lang. Her findes en lang række kendte mærkevarebutikker. Her er mange restauranter. Midt på strækningen har Hard Rock Café bygget deres restaurant som en pyramide. Her er der fine springvand på siden, og ovenover er en colonnade, udført som et græsk tempel med statuer på toppen.

På den modsatte side af gaden ligger Fuente Las Américas, som er et springvand. Umiddelbart ser det ikke ud til at være noget særligt, men hver aften klokken 21, begynder musikken, og vandet i springvandet springer pludselig i forskellige mønstre og højder, som følger musikken. Der kommer farvet lys i vandet, som giver en ret flot effekt. I det hele taget en fed oplevelse.  

Spisesteder

Vi har som oftest spist hjemme. Få gange har vi fået morgenmad eller frokost i byen, og endnu færre gange har vi spist ude. Vores generelle indtryk er, at det handler om at bespise flest muligt feriegæster så hurtigt som muligt. De har, som det er helt normalt i sydeuropa, sendt en “fisker” ud på gaden, for at fange tilfældigt forbipasserende, og lokke dem ind i restauranten. Vi synes ikke kvaliteten har været overvældende. Man får det man betaler for. 

English breakfast, 3 Euro

Vi har også tidligere i afsnittet mad og drikke beskrevet, hvordan man ofte får de bedste spiseoplevelser lidt væk fra hovedstrøget. Det oplevede vi også her.
Går man om i gaderne bagved, finder man nogle gange de steder, hvor de lokale spiser.

I gaden bag Avenida los Américas, parallelt med hovedgaden, ligger en lang række restauranter. Vi faldt for en asiatisk restaurant, eller rettere 4 restauranter. Sagen er, at en kinesisk-, en Japansk Sushi-, en indisk- og en thai-restaurant, er gået sammen. Det er 4 selvstændige restauranter under samme tag. De har hver deres køkken, og hver deres menu-kort, men uanset hvor man sidder, kan man bestille fra alle 4 restauranter. Det fungerer virkelig godt. Vi bestilte en starters menu for 2 personer fra kineseren, en kød-menu til 2 personer med tilhørende ris og karrysovs, fra den indiske, samt 6 stykker sushi fra den japanske. Alt sammen smagte virkelig godt, og vi kan bestemt anbefale dette sted. Vi sad i den indiske del “Delphis Delight”.  

Four Seasons. Playa de las Américas

Hvad foretager man sig i øvrigt på Tenerife og specielt i Los Cristianos og Playa de las Américas?
Følg linket her.


Skriv et svar