Costa Adeje

For godt 50 år siden, var den sydlige del af Tenerife ikke andet end golde klipper og enkelte små kystbyer. Den tidligere hovedstad Adeje lå 7-8 km inde i landet, lidt oppe af vulkanen Teides skråninger, med udsigt over havet mod sydvest. Nede på selve kyststrækningen lå en mindre fiskerby, Los Cristianos.
Costa Adeje og Playa de las Américas eksisterede slet ikke.

Costa Adeje fra luften
Syd-vest kysten af Tenerife

Los Cristianos kan spores tilbage til 1860, men først i begyndelsen af 1900 tallet blev der anlagt en mindre havn, og man begyndte at vande de omkringliggende marker, så der kunne dyrkes tomater og bananer. Med havnen kom der fiskere, og efterhånden opstod et mindre bysamfund.

Troya stranden

Én svensker, Bengt Rylander, tilskrives normalt æren for, at turismen for alvor tog fart på stedet. Han havde sclerose, og opdagede, at den tørre luft på stedet, var rigtig god for ham. Til daglig var han skribent, og arbejdede også på svensk TV. Han udbredte sin viden om Los Cristianos på Tenerife, og snart kom flere og flere svenskere til. Det var i slutningen af 50´erne.
I 1965 blev det første større hotel bygget, og i slutningen af 60´erne og op gennem 70´erne, blev hele nabobyen Playa de las Américas opført.
Hele Las Américas er opført som ferieresort-område. Man byggede videre nordpå, og området op mod Costa Adeje blev også bebygget med primært hoteller.

Tendensen med flere og flere turister fra flere forskellige lande, blev forstærket, da man i 70´erne byggede den sydlige lufthavn, Reina Sofia, Aeropuerto de Tenerife sur.
Lufthavnen ligger mindre end 20 km. fra feriekysten ved Los Cristianos, Playa de los Américas og Costa Adeje. Der er motorvej hele vejen. Motorvejen går faktisk tre fjerdedele af øen rundt langs kysten.
I 2011 rundede man 9.000.000 passagerer om året. Mange af dem turister på syd-vestkysten.

Søren i Aeropuerto Tenerife de sur
Motorvej til lufthavnen, Costa Adeje
Tæt trafik en almindelig mandag eftermiddag

Ud over hoteller og ferieresorter, har man selvfølgelig anlagt veje og stier. Nogle steder er fortove og vægge beklædt med mosaikker. Den største og flotteste har vi set her i Costa Adeje. Her er også masser af beplantning, så hele kystområdet fremstår frodigt og grønt.

Mosaik, Costa Adeje
Mosaikvæg i Costa Adeje

Kører man en tur, bare lidt uden for byområdet, er her stadig goldt og øde.
Det er mærkeligt at tænke på, at i en ikke alt for fjern fortid, har Costa Adeje og Playa de las Américas, set ligesådan ud.
Vi er glade for at her nu er træer, buske og masser af palmer.

De 3 områder Los Cristianos, Playa de las Américas og Costa Adeje hænger i dag uløseligt sammen. Grænserne mellem de enkelte områder er svære at fastslå. Man siger normalt, at Costa Adeje går helt op til Gallao Salveje, og dækker en samlet kyststrækning på 26 km. Heraf er 4 km ren strand.
På Costa Adeje er der i alt 8 strande. De mest kendte er Playa del Duque, Playa Fanabé, Playa Torviscas og Playa Pinta, der ligger lige ved havnen Porto Colon.

Fortsætter man sydpå ad strandpromenaden kommer man til yderligere 3 strande. Playa de El Bobo samt Playa de Troya 1 og 2.
De tre strande ligger i direkte forlængelse af hinanden og er kun adskilt af stenmoler, som er bygget for at skabe læ for de værste bølger.
Disse tre ligger på grænsen til Las Américas, og bliver ofte regnet som “deres” område.

Nogle af strandene er anlagt med sand hentet fra Sahara. Det “lokale” sand er sort “lavasand”, som er det dominerende på andre strande. 

Fra Fanabé og hele vejen sydpå kan man gå på strandpromenaden. Den strækker sig helt ned til Los Cristianos. Flere steder går promenaden helt nede langs stranden, og andre steder går den lidt højere oppe, når der er klipper, der skal passeres.

Hele vejen er der hoteller, butikker, restauranter og caféer. Her sælges alt hvad hjertet begærer. Udstyr til stranden, legetøj, badetøj, badelagner, håndklæder, solcreme, fødevarer, tøj, sko osv. Her er forskellige former for massage og skønhedspleje. Og selvfølgelig masser af souvenirs.
Her er fyldt med boder, hvor man kan købe ture og udflugter samt billetter til fornøjelser på hele Tenerife.

 Costa Adeje, Playa de las Américas og Los Christianos er samlet det største turist område på Tenerife. Her er nok at tage sig til. Alle former for vandsport. Jetski, sejlture, snorkling og dykning. Man kan komme ud og sejle kajak, hvor man ror til en bestemt strand, hvor skildpadderne holder til, og hvor man kan snorkle med dem. Få km fra kysten bliver der så dybt, at selv større hvaler kommer hertil. Området er fredet og det har hvalerne fundet ud af.
Vi så på vores tur sidste tur, en finhval, adskillige grindehvaler, delfiner og en skildpadde.
De fleste af disse ture udgår fra Porto Colon.

Ud over billetter til vand-aktiviteter, kan man købe ture op på vulkanen Teide. Vi har bestilt en tur i midten af februar, og håber at kunne komme helt til toppen. Lige nu er Teide dog lukket pga. sne.
Man kan købe busture f.eks. øen rundt, til Masca eller Los Gigantes.
Vi besøgte Masca på vores køretur på nordøen, som du kan læse mere om her

I og omkring ferieresort-området, er der en lang række forlystelsesparker. Først og fremmest Siam Park. Siam Park er et kæmpe vandland med vandrutsjebaner. Siam Park har samme ejere som Loro Park, som man naturligvis også kan købe billetter til. Du kan læse mere om vores tur i Loro Park her.
Ved siden af parken ligger Siam Mall. Et kæmpe butikscenter, hvor man kan få nærmest alt.

Et andet badeland er Aqualand, der ligger mindre end en km fra Siam Park. Aqualand er, udover deres vandrutsjebaner, også kendt for deres delfinshows. 

Lidt længere sydpå ligger Monkey Park, Jungle Park, Quad Tenerife ATV-kørsel samt Go-kart Tenerife, indenfor relativ kort afstand af hinanden.

Om aftenen og om natten er her gang i barer og diskoteker. Det er specielt i Playa de las Américas området, men også i de 2 nabobyer på begge sider. 

Springvand med musik. Avenida las Américas

Med så kort en historie, har byerne på syd-vest kysten ikke megen charme over sig. Her er ingen små hyggelige, gamle gader. Ingen gamle historiske bygninger. Det nærmeste vi kommer noget gammelt er Restauranten El Molino Blanco, der ligger lige øst for motorvejen, midt mellen Siam Park og Aqualand. Molino Blanco, den hvide mølle, oser af atmosfære. Her spiser man i haven ved siden af møllen.
Man kan vælge at sidde ude eller inde. Restauranten er berømmet vidt og bredt, og har bl.a. Mariah Carey og Rod Stewart på gæstelisten. Men den er i den dyre ende.

Det sydlige Tenerife er det solsikre valg, og førstevalget for mange solhungrende nordeuropæere og englændere.
Man kommer aldrig til at kede sig her. Her er rigeligt at foretage sig, uanset om man er børnefamilie, par eller enlig, ung eller gammel. Og alle kommer her.




Booking.com

Skriv et svar