Billeje.
Kan det betale sig at leje en bil når man er i udlandet. Der er mange hensyn at tage, når man overvejer at leje bil i udlandet. Hvor meget skal man rent faktisk bruge den? Kan man lide at køre i udlandet, specielt i en storby? Hvad koster billeje kontra bus- og togbilletter? Hvor stor skal bilen være i forhold til passagerer og bagage? Er det et lokalt eller verdenskendt udlejningsfirma? Har de kontor i terminalen? Har de åben, når vores fly lander?

Tjek dine forsikringer.
Dine forsikringsforhold er også afgørende for den samlede pris. Hvis du har en god forsikring herhjemme, er det ofte overflødigt med yderligere forsikring hos udlejeren. Ring og tjek med dit forsikringsselskab inden du påbegynder søgningen efter lejebil. Så ved du om ekstra forsikring er påkrævet.
Kan det betale sig?
Er I flere personer sammen, vil det ofte være billigere at leje en bil i en hel uge, end at betale for transfer mellem lufthavn og hotel. Det betyder at selv om man egentlig ikke planlægger at skulle bruge bilen hele ugen men f.eks. kun vil bruge bil til udflugter på enkelte dage vil det ofte alligevel godt kunne betale sig at have den hele ugen – hvis der vel og mærke er gratis parkering i nærheden af hotellet. Generelt er biludlejning billigere i lufthavnen, end ude i byerne og på destinationerne.
Man skal også være opmærksom på førerens alder. Ofte er det dyrere at leje, hvis man er under 30 år eller over 65 år. Enkelte selskaber har aldersgrænsen helt ned til 21 år, men generelt er det dyrere indtil man er fyldt 30.

Har du mod på selv at køre i udlandet?
Sidst men ikke mindst skal man gøre op med sig selv om man overhovedet har mod på at køre i et fremmed land. Kørestilen sydpå er for det første noget anderledes, vejene er ofte smalle og med høje skrænter eller dårlig sigtbarhed. Endvidere er der helt særlige lokale forhold man skal være opmærksom på. På Malta har man f.eks. stadig venstrekørsel, hvilket man lige skal vænne sig til. På Madeira er nogle af vejene så stejle at fortovet langs vejen er udført som trapper eller som man kan opleve på Karpathos, at der er så hyppige stenskred ned over vejen, at der fast står maskiner langs vejen til at fjerne det.
Vi har fået nogle fantastiske oplevelser ved at køre rundt i fremmede lande. Søren elsker det! Nogle gange får han helt ondt i kæberne af at smile så meget under hele turen, mens Henriette efter en køredag er fuldstændig smadret i hele kroppen. For selv om det er skønne oplevelser, så er det altså også nogle gange virkelig skræmmende – især hvis man ikke har det så godt med højder. Heldigvis er Søren, som kører bilen, rigtig god til at tage hensyn og køre stille og roligt, og så har Henriette som regel så travlt med at nå at tage billeder, at hun helt glemmer at der er langt ned.
Undersøg markedet
Hvis I når frem til at en lejebil er en god idé, så er det tid til at undersøge markedet. Når vi skal på rejse, undersøger vi altid hjemmefra hvilke muligheder der er for billeje på den pågældende destination. Første søgning er på Rentalcars.com. Vi søger på billeje i hele den periode ferien varer, og sammenligner prisen med transfer til og fra lufthavnen. Vi planlægger hvad vi på forhånd ved at vi gerne vil se og opleve i løbet af ferien, og laver et kvalificeret gæt på hvor mange enkeltdage vi ellers ville leje bil. I søgningen tager vi også hensyn til antallet af passagerer og mængden af bagage. Når vi har fundet den bedste pris på billeje på Rentalcars.com, har vi sommetider haft held med at ringe direkte til udlejningsfirmaet, hvor prisen nogle gange kan presses.
Eksempler
Nedenstående er fra vores rejseliv, og viser hvordan grundighed og vedholdenhed har sparet os for en del penge.

- Vi skulle leje mobil-home i Californien. Vi ringede direkte til udlejerens kontor i Los Angeles og spurgte, om de havde et motor-home, der alligevel skulle fragtes til San Fransisco? Det havde de. Jeg fik en dato, hvor køretøjet senest skulle være fremme, og planlagde delvist ferien efter det. Dette sparede os for adskillige tusind kroner.
- Vi skulle på Cruise fra Civitavechia (Rom), og havde brug for billeje fra lufthavn til Cruise havn og retur efter 1 uge. Hvis man laver det som 2 enkeltudlejninger, skal man betale et gebyr, fordi afleveringsstedet ikke er det samme som udlejningsstedet. Hvis man lejer bilen i en hel uge, og stiller den i et garageanlæg i Civitavechia mens man sejler, er der en del penge at spare, da man så slipper for one-way gebyr.
- Vi skulle bruge en lejebil på Madeira. Vi ankom med Cruise-skib om morgenen, og ville gerne leje en convertible til en tur rundt på øen, inden skibet sejlede igen sidst på eftermiddagen. Hos Rentalcars fandt vi en Renault Megane Convertible til godt kr. 500,- for 8 timers leje. Ved at booke direkte hos selskabet sparede vi godt kr. 200,-. Vi fik så i øvrigt ikke en Megane, men måtte ”nøjes” med en helt ny Audi A3 convertible til samme pris. Vi var de første lejere af bilen. Jubiiiii.
Håber nogle af ovenstående fif kan bruges. God tur.

Ulemper/Dårlige erfaringer med billeje
Det kan ofte være en rigtig god idé med en lejebil. Det er dog ikke altid, at det kan betale sig.
Hvis man er på badeferie og kun har tænkt sig at blive i nærområdet så kan det være lidt spild at bilen bare står. Hvis lufthavnstransfer ovenikøbet er med i pakkerejsens pris, giver det nærmest sig selv.
Hvis man er i en storby, eller et andet sted med god infrastruktur, er det let at komme rundt med offentlig transport. Derfor kan dét være en bedre løsning. Det kan nemlig være ret besværligt og tidskrævende at få en lejebil, især i højsæsonen, eller hvis man lander uden for alm. åbningstid. Man risikerer at skulle bruge lang tid på at finde udlejningstedet. Herefter at skulle stå i kø i lang tid og vente på at få en bil. Det at finde en parkeringsplads i nærheden af overnatningsstedet, kan også nogle steder være en kæmpe udfordring, og oven i købet ret dyrt.
Hvad hvis flyet er forsinket
Vi oplevede i Barcelona at vores fly var ca. 20 minutter forsinket. Vi skulle have vores bagage, og klokken nærmede sig derfor midnat inden vi nåede frem til ankomsthallen, hvor biludlejningsfirmaerne lå. Vi havde via Rentalcars booket en bil hos Goldcar, men Goldcars kontor var allerede lukket ca. klokken 20.00. Vi kunne altså ikke få den bil vi havde bestilt og betalt. Flere kunder stod i samme situation som os, men der var intet at gøre, selvom vi prøvede diverse telefonnumre og mails.
Kun Sixt´ kontor var åbent, og heldigvis havde de en bil, der passede perfekt til os. Tingene var lidt hektiske og vi fik derfor købt med fuld forsikring. Det vi ikke plejer at gøre, da vores hjemlige forsikring dækker os i tilfælde af skade. Dog vil vi selv skulle lægge pengene ud i det tilfælde, at noget skulle ske, men vi vil efterfølgende få dem tilbage fra forsikringen.

Vi ankom til vores overnatningssted ved 2 tiden om natten. Der var ingen elevator og kun en smal trappe op til 2. sal. Vi overvejede at lade alle vores ting blive i bilen for vi skulle jo alligevel videre til cruiseskibet næste dag. Selv om vi var trætte endte vi dog med at slæbe det hele op.
Dækker din forsikring?
Dette var ret heldigt, for næste dag havde vi indbrud i bilen. En rude var smadret, men da vi ingenting havde i bilen, fik vi jo heller intet stjålet. Det ændrede selvfølgelig på tidsplanen for dagen. Vi blev ret stressede bare ved tanken om at skulle til at bøvle med udlejningsfirmaet. Hvordan skulle vi nu komme ud til cruisehavnen om eftermiddagen. Vi kørte med det samme til Sixt, ude i lufthavnen. Her fik vi en rigtig god betjening, ingen problemer, vi fik bare en tilsvarende bil lige med det samme. Kun spild af vores gode tid, men dejligt med lidt held i uheld og ferien kunne fortsætte.