Tog som rejseform
At rejse med tog, er en rejseform, som vi kun har benyttet os af få gange. Søren har 2 gange været med tog til Rom. Kathrine og Christoffer har, da de var børn, rejst sammen med Henriette, med tog til Østrig, også to gange.
Det har en del år ikke været muligt at tage nattoget fra Danmark og videre ned gennem Europa, men fra denne sommer bliver det i følge nyhederne igen en mulighed.

Hvad koster det at rejse med tog?
At rejse med tog med små børn, er en rigtig god mulighed for at rejse uden stress eller fysisk belastning. Desværre er det en forholdsvis dyr rejseform. Det kan godt betale sig at være ekstra omhyggelig med at undersøge priserne.
Vi oplevede f.eks. på den ene af vore rejser, at der var forholdsvis mange penge at spare, ved at tjekke priserne flere steder. Vi havde inden rejsen indhentet tilbud fra DSB, der for 2 voksne, 2 børn og en pensionist, ville have kr. 9400,- for en returbillet til Rom. Vi kontaktede derfor Deutsche Bahn, der dengang havde et kontor på Østerbrogade. De kunne lave den samme rejse til kr. 7000,- Vi sparede altså kr. 2400,-.

I vore dage køber man mest billetter online. Deutsche Bahn er stadig konkurrencedygtige, og nattoget gennem Tyskland er for nylig igen blevet en mulighed. Se priser på Bahn.com.
Vi har netop undersøgt priserne med DSB og vil man f.eks. rejse i efterårsferien koster det kr. 8000,- for to voksne og to børn til Rom. Priserne har stort set ikke ændret sig de sidste 15 år. Vil man gøre det så billigst som muligt, kan man som voksen få en interrailbillet, der gælder en måned og har 4 rejsedage for kr. 1870,-. Så kan man både komme frem og tilbage – men uden sovekupé, og så er det jo en halt anden type rejse.

Hvorfor skal vi rejse med tog gennem Europa?
At rejse med tog, er en utrolig dejlig rejseform, især hvis man har små børn. Man har tid til at komme ned i gear og være sammen. Man skal hverken stresse afsted i myldertidstrafikken eller sidde stille i samme stilling i mange timer.
Vil man med toget til f.eks. Rom, har man to skift undervejs. Man kører først fra f.eks. Odense til Hamborg, og derefter med sovevogn (en kupé med plads til 4 eller 6 sovende). Det er muligt at få kupeen for sig selv, hvilket gør alting meget mere afslappet. Man har god plads med mulighed for at stække benene mens man sidder, og har man lyst, så kan man rejse sig i kupeen og stå og gå lidt eller man kan gå en tur ned gennem toget. I den bagerste kupé kan kan købe snack, kage, kaffe og andre drikkevarer. Har man ikke selv medbragt mad, er det er endda muligt at spise i den fine restaurant, der er indrettet til det.

Hele natten kører man gennem Tyskland. Man ligger faktisk overraskende godt i sengene og vi har alle gangene sovet fortrinligt. Tidligt næste morgen ankommer man til München. Her er der togskifte og tid til morgenmad, inden klatreturen over alperne begynder. Spændingen stiger og fornemmelsen af at nu er vi der snart kilder i maven.
Vores bedste argumenter for, hvorfor man skal tage toget med mindre børn, stammer fra to forskellige rejser, men med fuldstændig samme resultat.

Begge rejser ligger efterhånden en del år tilbage. Sørens var afsted med sine ældste børn, Marie og Katrine da de var omkring 8-10 år. Henriette var afsted med Kathrine og Christoffer. Begge ture var grundigt planlagt. Der var selvfølgelig pakket tasker med masser af underholdning i form af legetøj, Game Boy, bøger, spil osv. Vi skulle jo være sikre på at de ikke skulle komme til at kede sig, på den lange tur. Da vi nåede frem var taskerne dog dårligt blevet rørt, for børnene, havde ikke haft brug for underholdning. De havde i den grad bare hygget sig, med nærværet og selve togturen. Blot det at sidde og kigge ud på landskabet, der forandrede sig for øjnene af dem, mens toget rullede ned gennem Europa. Derfor er togrejse godt med børn.

Hvornår er det bedst at rejse med tog til Sydeuropa?
Man kan rejse med tog hele året. I moderne tog mærker man ikke om det er sommer eller vinter udenfor. Vi har brugt togrejsen både til at komme på skiferie, som behagelig transport i en efterårsferie, og til en forårsrejse.
Foråret i Sydeuropa er fantastisk! Vi vil klart anbefale, at hvis man har mulighed for det, så skal man give sig selv den ekstra oplevelse, det er at rejse foråret i møde.
Mens det i marts måned i Danmark ofte stadig er råkoldt, mørkt og regnfuldt, bryder foråret frem i Sydeuropa. Her har solen fået varme og det er ikke unormalt med 17-20 grader i dagtimerne.

Forestil dig at du er taget afsted fra Danmark på en halvtrist og grå marts-dag. Det hele er lidt fugtigt og skydækket gør, at det virker halvmørkt selv midt på dagen. Efter en behagelig togtur ned gennem Europa og en god nats søvn vågner du veludhvilet op i München. Du kan allerede se at landskabet er begyndt at forandre sig. Bakkerne bliver højere og der kommer blade på nogle af træerne.

Efter en skøn morgenmad på en café, kan du sætte dig ind i det tog, der skal bringe dig det sidste stykke ned til Rom. Det er på denne strækning at det magiske sker. Mens du kører bliver det ganske enkelt forår for øjnene af dig. Oplevelsen er nærmest ubeskriveligt. Udsigten er fantastisk, skinnerne snor sig gennem landskabet, og ind gennem tunneler. Bjergene bliver højere. Jo længere man kører, jo mere bliver alt det grå og triste erstattet af et frodigt farvespil. Det er et skønt syn, at se vindruemarkerne og kirsebærtræerne der blomstrer, suse forbi. Træer og buske bliver mere og mere grønne og uanset hvor man kigger hen er der blomster og blade. Inde i selve Rom er det de gule Mimoser og træer med modne appelsiner der stjæler opmærksomheden. Luften er mild og der dufter fantastisk. Velkommen til Rom og velkommen til foråret.

Har du lyst til at læse mere om Italien og Rom, kan du finde vores rejsefortællinger til Italien her og Spanien her.

Lokale tog og metro
Hvis vi har valgt at bo i udkanten af en storby, benytter vi ofte lokale tog til at komme ind til byen. Det har for os fungeret godt. Især på steder hvor det er for besværligt og dyrt at have en bil med rundt.

Bor vi inde i selve byen er det, undergrundstogene vi bruger flittigt. Langt de fleste store byer i Europa har yderst velfungerende metrosystemer, som hurtigt bringer en fra A til B.

Bor vi ikke i forbindelse med en storby vælger vi som regel at leje en bil. du kan læse mere herom under fanen Billeje.

Den bedste tog oplevelse vi har haft er dog uden sammenligning vores tur med Hogwarts-ekspressen 🙂 (i Universal Studios i Orlando.) Her bevæger man sig fysisk kun nogle få hundrede meter, men vinduet i kupéen er udformet som et filmlærred, så man får følelsen af at tage hele rejsen fra Perron 9 3/4 til Hogwarts. Det er fantastisk godt lavet og kan klart anbefales. Blogindlæg under udarbejdelse