Guide til de fedeste oplevelser.
Den græske vulkanø Santorini. Efter et udbrud i 1614 f. kr. forsvandt det meste af øen Santorini eller Thira, som den også kaldes. Kun kanten af det vulkanske krater er over vandet. Udover hovedøen Santorini er der 3 mindre øer. Selve krateret er fyldt med vand og op til 400 m. dybt. Her er stadig vulkansk aktivitet med varme kilder og varme fra jorden på vulkanøerne Nea Kameni og Palia Kameni, der ligger midt ude i krateret. Santorini er kendt for de smukke byer med hvide huse og blå tage. Her følger en liste over de 10 steder, vi synes giver de fedeste oplevelser på Santorini.
Vi har tidligere besøgt en Caldera. Læs om vores besøg på Vulkanen Teide her.
Oia
Oia eller Ia, som det skrives og udtales på græsk, er den nordligste af byerne på Santorini. Byen er stedet! Det er her du finder de fineste og dyreste hoteller og restauranter. Det er stedet for de unge, smukke og rige.
Byen ligger på toppen af Calderaen i næsten 300 meters højde. De hvide bygninger er som klistret til klippevæggen, og det ser utroligt smukt ud.
Herfra er en storslået udsigt i alle retninger. Mod syd kan du se det meste af Calderaen, og mod vest og nord kan du se ud over havet. Det er herfra man ser de smukke solnedgange, som Santorini er berømte for, og det er her man tager de fine billeder af de hvide huse med blå tage.




Fira
Fira er hovedbyen på Santorini, og den by, der ligger højest på Calderaen. Byen er vokset sammen med Firostefani, Kontochari og Imerovigli, og er en pæn stor by. Her ligger cruiseskibene for anker, og gæsterne tager svævebanen eller de 550 trappetrin, for at komme op i byen.
Her kan de opleve små hyggelige gader med masser af muligheder for shopping, restaurantbesøg eller man kan bare nyde udsigten ud over Calderaen og dens øer. Ligesom i Oia, er alting lidt dyrere end på resten af Santorini.


Ancient Thera
På toppen af klippemassivet Mesa Vouno i 365 meters højde, ligger resterne af den antikke by Thera. Byen, som er overraskende stor, blev grundlagt af spartanske kolonister, der landede på Santorini i 900 f.kr. De fleste af ruinerne er fra 3-6. århundrede f.kr. Tanken om hvem der kan have gået her for næsten 3000 år siden er facinerende. Udgravninger på stedet har afsløret, at her har været bebyggelse helt tilbage i oldtiden. Man kan gå til toppen af en zig-zag sti fra Perissa, eller køre/gå ad en serpentiner-bjergvej fra Kamari. På turen op kan man se Mesa Vouno bjerget på den ene side og Profiti Ilias bjerget på den anden. Profiti Ilias er Santorinis højeste punk 556 m. over havet. På toppen ligger et kloster med museum.




Akrotiri
“Akrotiri” betyder på græsk “enden af øen”. Det er næsten naturligt, at byen hedder sådan, men også kun næsten. For man kan faktisk komme endnu længere mod vest til Faros. Akrotiri er, ud over borgen, kendt for den historiske udgravning. Man begyndte i 1967 en udgravning af byen, der lå her inden det store vulkanudbrud i 1614 f.kr. Indtil nu har man udgravet ca. 1/3 af byen. Nogle af de opsigtsvækkende fund beviser at man allerede dengang kunne bygge i 3-4 etager, og at man havde kloaksystemer i huse og gader, men vi stadig havde stenalder i Nordeuropa. Den minoiske civilisation nåede fra Egypten til Europa, og den viden man havde her, er på mange måder udgangspunktet for udviklingen i resten af Europa.
Udgravningen kan sammenlignes med udgravningerne i Pompeji i Italien. Læs mere her.



Emporio
The Castle of Emporio eller borgen/slottet i Emporio, er i de senere år blevet restaureret, og fremstår meget smuk på toppen af bakken. Den er den lettest tilgængelige af Santorinis 5 borge. Man skal “kun” op på toppen af bakken i Emporio. Inde bag borgmuren er der et helt bysamfund. Bittesmå boliger og små smalle gader, nærmest stier. Alt skulle bæres herop på æsel- eller menneske-ryg. De 5 borge er bygget i det 15. århundrede, og den i Emporio ca. midt i århundredet.


Perissa/Kamari
På øens østlige og sydøstlige kyst, ligger de 2 byer Perissa og Kamari. De ligger på hver sin side af klippemassivet Mesa Vouno. Det er Santorinis bedste badesteder. Her er sort strand fyldt med liggestole. Langs hele strandpromenaden er der butikker og restauranter, små pensioner og hoteller. Vandet er dejlig klart. Her kan være stærk blæst fra nordøst, og her bliver hurtigt dybt, så man skal passe lidt på. Hvis man skal besøge Santorini i juli-oktober, vil vi helst bo her ved stranden, hvor badevandet er opvarmet. I forårsmånederne vil vi hellere bo i Oia eller Fira med udsigt over Calderaen.

Nea Kameni
Ude midt i vulkankrateret, i havet som er op til 400 m .dybt, er opstået 2 “nyere” vulkanske øer. De er opstået indenfor de seneste 2000 år, hvilket gør dem til ret nyt land. Her er stadig vulkansk aktivitet. Seneste udbrud var i 1950 og seneste jordskælv, som i øvrigt rystede hele Santorini, med store ødelæggelser til følge, var i 1956.
På Nea Kameni er der 4 vulkankratere. Når man har sejlet til øen, går man i land og betaler entre. Herefter kan man gå turen op til toppen. Ruten er tydeligt markeret og ikke til at tage fejl af. Undervejs kommer man forbi de forskellige kratere. Turen herop tager 45-60 min. og turen ned næsten det samme. Så sæt et par timer af til besøget. I turist sæsonen er her rigtig mange mennesker, så når der lægger et par skibe til samtidig, går man gåsegang til toppen. Samtidig er det meget varmt og turen er rimelig hård, så husk at tage vand med. Vi synes at det er bedst at bestige vulkanøen enten om foråret eller i det tidlige efterår, for her er både færre mennesker og en smule lavere temperaturer.


Palia kameni
Palia Kameni er den mindste af de nye vulkanøer. Vulkanen under øen er stadig aktiv, og øen er bedst kendt for sine varme vulkanske kilder. Kilderne minder om dem der findes på Island. Du kan læse mere om Christoffers besøg i de varme kilder på Island her.
Disse findes bare i havet ved siden af øen og ikke på land. Varmen strømmer op igennem vandet inde i en lille vig og bliver dejligt varmt. Helt inde i bunden af vigen er der mineralsk mudder som folk ynder at smøre sig ind i. Vær opmærksom på at mudderet kan farve badetøjet.
Da kilden ligger i bunden af en lille vig, er man nødt til at kunne svømme et stykke for komme hen til den. Som regel sejles man tæt på, og så springer man i vandet, og svømmer ind i vigen. Når man kommer tættere og tættere på, kan man mærke det varme vand.
Her er er det også bedst at komme i ydersæsonen, for i højsæsonen kan der være så mange mennesker, at det næsten er umuligt at svømme ind til kilden.

Pyrgos
Den gamle hovedby Pyrgos ligger højt inde midt på øen. Den strategiske placering, gav udsyn til alle sider, og det var derfor den tidligere var hovedby. Herfra kunne man tidligt spotte eventuelle fjender, der ankom ad søvejen. Også her er der små, hyggelige gader. I byen ligger en af Santorinis 5 borge. De andre ligger i Oia, Fira, Emporio og Akrotiri.
Thirasia
Øen Thirasia ligger som den vestlige del af calderaen. Man anløber havnen i den lille bugt, hvor man modtages af en række restauranter. Vores erfaring er, at de fleste af dem er af ringe standard. Her spises turisterne af!
Man bør tage de godt 350 trappetrin op til byen. Her er niveauet bedre.
På Thirasia bor lige over 300 fastboende. Her skal alt fragtes til fra fastlandet, og bæres op på æselryg, eller man skal bære det selv. Fra toppen er en vild udsigt over Santorinis kystlinje mod Calderaen, samt de 2 øer i midten af krateret.

Bonus: To oplevelser du ikke må gå glip af
Vinsmagning
På Santorini produceres masser af vin, og de er stolte af den. Derfor er der også rig mulighed for at komme på besøg på en vingård, og lære om produktionen eller til vinsmagning.
Da det det blæser rigtig meget, og det samtidig ikke regner ret meget, vil det ødelægge planterne hvis de blev bundet op, som det traditionelt gøres.
Vinstokkene her ligger derfor henad jorden. Det ser uordentligt og rodet ud, men det er simpelthen for at beskytte planterne. Druerne vender man hele tiden ind i planterne, så bladsiden vender udad og opad, mens druerne “gemmes” inde i midten mellem bladene. Der dannes nærmest en beskyttende kurv.
Vi var til vinsmagning på Gaia Vines, og det var bestemt en god oplevelse som vi vil anbefale.





Dykning
På Santorini er der rig lejlighed til at dykke. Uanset om du er nybegynder eller erfaren, bliver du serviceret af gode og erfarne instruktører. Begynderen bliver taget med ud fra stranden. Man undervises i teori, lærer udstyret at kende, og kommer ned til 8-10 meters dybde. Her ser man masser af fisk i løbet af den time dykket varer. Hvis man vil have et dykkercertifikat, skal man tage et kursus, som går lidt dybere i både teori og praksis, men Santorini er perfekt, hvis man skal have sit første prøvedyk. Det prøvede Henriette.
Den mere erfarne kan tage forskellige kurser og opgraderinger, som kan skrives i dykkerloggen. Christoffer tog 5 forskellige kurser, og dykkede både fra stranden og i Calderaen. Han fik bl.a. kurser i navigation under vandet. Han fik et nat-dyk , og han kom ned til 40 meters dybde. Alt sammen med en dygtig og grundig instruktør.
