Peterskirken – En dag i Rom

Rejsebeskrivelse  Italien, Rom. Besøg i Peterskirken.

Udsigt mod Peterskirken
Via della Concillazione med Henriette i forgrunden og Peterskirken i baggrunden

I fortællingen herunder tager vi jer med på besøg i og omkring Peterskirken. Efter vores mening et absolut must see, når man er i Rom. Der er så meget at se, at I roligt kan sætte en hel dag af.

Når man skal på besøg i Peterskirken, er det en god idé at stå tidligt op. Jo tidligere man er på Peterspladsen, jo kortere er køen. Derfor har vi også valgt vores indkvartering tæt på Peterskirken, på et lille hotel der hedder Via Cola di Rienzo.

Overnatning

Vi har hjemmefra booket værelser via Booking.com. Dette hotel har egen (lille) spisesal, hvor man kan indtage en rigtig god morgenmad. Man skal være opmærksom på, at hvis man booker bed and breakfast i Rom, så får man ofte kun en billet til en kop kaffe og en croissant, på den lokale café, og det bliver solgt som morgenmad inkluderet!. Morgenmaden er vigtig for os, så det er noget af det vi har øje på, når vi booker. Vi blev ikke skuffede. Cola di Rienzo suites har ”rigtig” morgenmad, det er simpelt, men udmærket og der er det der skal være.

På denne tur, er det vigtigste dog stedets placering.
Det ligger rigtig godt i forhold til det vi skal se og opleve. Man kan læse mere om råd til indkvartering under fanen Overnatning.

Vejret er godt, så vi går en lille omvej, da Søren af erfaring ved, at man får den bedste oplevelse ved at nærme sig kirken ad Via della Concillaziona, hvorfra pladsen og kirken er allersmukkest. Der er et storslået og prangende syn der møder én når man bevæger sig ad denne vej. De historiske bygninger og ikke mindst selve kirken vidner om en storhedstid med overflod og magt.

Piazza San Pietro

Piazza San Pietro, som Peterspladsen hedder på italiensk, er imponerende og nærmest overvældende. Selve pladsen er anlagt af Bernini. Den er flankeret af søjlegange, bestående af 284 søjler. De er fordelt på 4 rækker rundt i kolonaden. Midt på pladsen står der en ægyptisk obelisk. Den blev hentet i år 37 af Kejser Caligula og er bevidst placeret lige i midten af pladsen. Herfra kan man nemlig se, at søjlerne i de 4 rækker, står på en fuldstændig lige linje, hvilket er et imponerende syn.

Når man skal inden for området med adgang til kirken, skal man sikkerhedstjekkes. Køen til dette kan midt på dagen gå hele pladsen rundt, og man kan snildt skulle stå der i flere timer. Vi er som sagt taget tidligt afsted og klokken er nu kun lige efter 8.00, så køen er endnu ikke specielt lang, og vi er indenfor lågen klokken halv ni.

Vi stiller os herefter i endnu en kø, denne gang for at få adgang til Kuplen. Cupolo.

Kuplen

Kuplen er Michelangelos værk. Han tegnede den, men den nåede ikke at blive færdigbygget i hans levetid. Den er bygget med en diameter på 43 m. (ligesom Pantheon) og den er 136,5 m høj (udvendig højde). Dette kan sammenlignes med Rådhustårnet på Rådhuspladsen i København, der er 106 m højt. Rådhustårnet kan stå indvendig i kuplen på Peterskirken, og der er 8 m til overs (indvendigt i kirken). Det billede lader vi lige stå!

Når man skal op i kuplen, skal man vælge, om man vil tage trappen eller med elevator, for at komme op i den indvendige del i kuplen.

Vi valgte at tage trappen, da det er en oplevelse i sig selv, at gå ad de gamle og slidte stentrin op.

Når man kommer op til bunden af kuplen, kan man, ligesom i Sct. Pauls Cathedral i London, (whispering gallery) hviske langs væggene, og lyden kan opfanges og høres på den modsatte side af kuplen, hvor der jo var hele 43 meter over.

For at komme helt op i toppen af kuplen, skal man fra det indvendige af kuplen, ud på taget af kirken. Lidt længere fremme, går man så ind i hulmuren i kuplen.

Pladsen foran Peterskirken
Vi står i kø på Peterspladsen

Mens man er ude på taget af kirken, kan man nyde synet af de næsten 6 m høje figurer af Jesus, Johannes døberen og 11 af de 12 disciple. Statuen af Peter er inde i kirken, og derfor er han ikke med her.

Figurerne står øverst på kirkens facade og ses tydeligt nede fra Peterspladsen. Når man kommer herop kan man næsten ikke undgå at blive lidt benovet over deres størrelse.

Efter at man er kommet ind i kuplen igen, starter turen fra bunden af kuplen til dens top. Dette kan kun klares til fods. Det foregår ved at man simpelthen går inde i kuplens ”hulmur”, altså mellemrummet mellem kuplens indre og ydre beklædning. Her går en trappe zig-zag og rundt hele vejen op til kuplens top.

Inde i Peterskirken
Henriette inde i Peterskirken

Turen er helt speciel. Nogle steder er der smalt og nogle steder skal høje mennesker, som Søren, dukke hovedet for ikke at støde imod. Hvis man som os, har taget trappen hele vejen, har man nu taget ca. 700 trin, men så bliver man også belønnet med den mest fantastiske 360 graders udsigt ud over Rom.

Man er 136 m oppe, og kan se hele den fantastiske by, fyldt med tårne og spir, der stikker op alle vegne fra de historiske bygninger, kirker, pladser, borge og monumenter. Ja her er nok at se på, mens man får pusten, inden man skal bevæge sig ned igen.

Vel nede fra kuplen, bevæger vi os ind i selve kirken. Det tog 120 år at bygge den og det foregik i årene 1506 til 1626.

Inde i kirken

Kirken er verdens største. Selve kirkeskibet er 186 m langt og kirkens samlede længde er 211 m. Det er altså næsten to fodboldbaner i forlængelse af hinanden. Sideskibene er hver 76 m. Alt er stort, prangende og overdådigt. Forhallen i sig selv er så stor, at Rosenborg Slot ville kunne stå derinde, hvis man kappede bare et par meter af taget.

Op gennem midtergangen er nedfældet fliser med målene på hvor de andre store kirker i verden ville gå til. Det er lidt sjovt at gå og forestille sig størrelsen på de andre kendte kirker. F.eks er man når man møder flisen med Notre Dame i Paris, kun lige lidt over halvejs inde i Peterskirken, og at tænke på at en impornerende kirke som La Sagrada Familia i Barcelona kan stå inde i Peterskirken og så er der oven i købet ca. 40 meter i overskud i længden, det er da ret vildt. Kirken er så stor, at det faktisk er svært at få taget nogle ordentlige billeder, der lader den komme til sin ret.

Vi nærmer os nu alteret. Dette er et kunststykke i sig selv og derfor også et tilløbstykke for de mange besøgende. Baldakinen på de 4 snoede bronze søjler rager 37 m i vejret. Det er ligeså højt som Rundetårn i København. Søjlerne er støbt af bronze fra de oprindelige døre i Pantheon. Baldakinen er Berninis værk, ligesom han har stået for en stor del af kirkens øvrige udsmykning. Bl.a. ”Tabernaklet”, ”St. Peters himmeltrone” og monumenterne for henholdsvis Urban 8. og pave Alexander 7. Dette er historiske mesterværker, som det bestemt kan betale sig at læse mere om. Hvis man ikke lige er til at begrave sig i historiebøger eller “Den store kunst guide”, så har de gængse rejsebøger ”Turen går til Rom” eller ”Politikens visuelle guide Rom”, ganske udmærkede beskrivelser af de fleste, kunstskatte i kirken. Alternativt kan de guidede ture anbefales. Eksempelvis har GetYourGuide en guidet tur incl. turen op i kuplen. For lidt mere får du samme indhold + adgang til grotterne under kirken (Peters grav).

Vi bevæger os ud af kirken som efterhånden begynder at blive fyldt godt op. Det samme er pladsen udenfor og vi priser os lykkelige, for at vi kom tidligt. Vi går ned mod Engelsborg, Castel Sant Angelo, og finder en lille hyggelig Café i en sidegade, hvor vi sætter os. Her kan vi få lidt frokost, nyde det gode vejr, kigge på mennesker og bearbejde dagens indtryk.




Booking.com

Skriv et svar