Rom – Colosseum og Forum Romanum

Colosseum, Forum Romanum og San Clemente Basilika.

Det er onsdag i efterårsferien. Vejret er dejligt, ca. 20 grader og solskin. Paven messer på Peterspladsen, så der er ca. 150.000 mennesker der. Vi har på en tidligere rejse oplevet paven messe for mere end 200.000 mennesker ved en Påskemesse, så vi benytter os af at der er færre mennesker i resten af byen og gør noget andet.
Se i øvrigt indlægget om Peterskirken.

Colosseum

Vi tager til Colosseum. Man kan godt mærke at der ikke er så mange mennesker i dag, da mange af turisterne som nævnt er på Peterspladsen. Det giver os mulighed for at opleve arenaen relativt uforstyrret.

Rom
Colosseum med gange og bure under gulvet

Af alle attraktionerne i Rom var Colosseum, nok den som Henriette glædede sig mest til. Det er en af den type attraktioner, som alle mennesker kender i en eller anden udstrækning. Det er visuelt let genkendeligt og brugt i utallige bøger, film og serier og så har vi selvfølgelig læst en masse om den hjemmefra. Vi havde også hjemmefra købt en guidet tur hos GetYourGuide.
Byggeriet af Colosseum blev igangsat i år 72 e.Kr. af kejser Vespasian, og indviet i år 80 e.Kr. af hans søn Titus. Vespasian bestilte en arena med plads til 55.000 tilskuere, hvor der kunne skabes underholdning for den finere del af folket. Vespasian har formentlig hentet inspiration fra amfiteatret i Pompeji, hvor der allerede foregik tilsvarende forestillinger. Se blogindlægget Napoli – En dag i Pompeji.
Underholdningen bestod af cirkusnumre med dyr, og derefter kampe mellem vilde dyr, gladiatorkampe, eller en kombination, altså mennesker mod dyr. Man kæmpede ofte til døden, men hvis en gladiator havde kæmpet heroisk og ud over det sædvanlige, kunne han benådes ved, at publikum blev spurgt til råds, og deres jubel eller tilråb afgjorde, om Kejseren vendte tommelfingeren op eller ned. Gladiatorerne bestod af slaver, krigsfanger eller kriminelle, og for en del af dem, kunne en tur i arenaen bliver vejen til et liv i frihed.

Fra “Giuseppe Gangi, Rome then and now in overlay”.

De 55.000 tilskuerpladser kunne, på varme dage, overdækkes med store sejl, som blev trukket henover arenaen. De store sejl, Velarium, blev trukket på plads af sømænd. Sejlet blev fastgjort til pæle øverst på tilskuerpladserne, og reb blev trukket ned og fastgjort til bolværket udenfor Colosseum. Når man står inde i Colusseum er det ret vildt at forestille sig, for det må godt nok have været et stort sejl.

Meget af gulvet mangler, men det er nærmest kun en fordel, for det gør at vi mens vi går rundt har muligheden for at se hvordan der så ud nedenunder. Under Colosseums gulv var der gange og bure, hvor dyrene blev holdt i fangenskab. De blev ledt af smalle gange og op gennem en lem i arenaens gulv. Der var også bure i kældre udenfor Colosseum. Herfra ledte kanaler ind under gulvet, og slaver eller dyr kunne sejles ind, inden de skulle op og kæmpe.

Under tilskuerpladserne var der indgangsruter, korridorer og 80 buede indgange. Dette var udtænkt, så Colosseum kunne tømmes på 10 minutter. Det er altså hurtigere end de fleste moderne stadions.

Bøger med ”Rome in overlay” viser fint hvordan Colosseum har set ud, og hvordan det ser ud nu.

Colosseums kampe pågår i lidt mere end 350 år, inden gladiatorkampe forbydes i år 404 eft.kr. I år 523 eft.kr. forbydes også kampe med vilde dyr, og Colosseums forfald begynder. I 1200 tallet fungerer det i en periode som fæstning, og i 1400 og 1500 tallet bliver arenaen brugt som et stenbrud. Travertinstenene på Colosseum facader bliver brugt i andre byggerier, bl.a. i Peterskirken.

Det er en kæmpe oplevelse at stå indenfor i Colosseum. Man kan levende forestille sig, hvordan stemningen har været med 55.000 (blodtørstige) tilskuere på lægterne. Den det er også lidt overvældende.
Vi sætter os ned og giver os tid til at kigge os omkring og suge indtryk.

Efter et stykke tid, rejser vi os og begynder at bevæge os uden for.
Uden for Colosseum ligger Ludus Magnus her kan man se fangekældrene og en gymnastiksal hvor gladiatorerne trænede, disse kan ses uden at betale entré.

Frokosten bliver i dag en håndpizza. Ligesom vi i Danmark har pølsevogne, er der i Rom pizzavogne. Her kan købes pizza, toast og lignende fastfood. Den indtages i skyggen af træerne, tæt ved Konstantins Bue.

Forum Romanum

Lige ved siden af Colosseum ligger Forum Romanum. Forum var centrum for eliten i det gamle Rom. Her blev alle politiske, juridiske og kommercielle beslutninger truffet. Her byggede skiftende kejsere paladser, templer, basilikaer og triumfbuer for sig selv. Hver gang en ny kejser tiltrådte, blev nye byggerier påbegyndt, og navngivet efter kejseren. Og hver gang man vendte hjem efter et sejrstogt, blev en triumfbue opført. Også her har vi købt adgang hjemmefra.

Søren kigger ud over Forum. Septimius Severus Buen tv. Saturntemplet th.

Man skal have god tid, hvis man skal have det hele med.
Vi går rundt mellem ruinerne, der er så mange ruiener ind mellem hinanden, at vi har svært ved at se hvad der er hvad, selv om der er oplysningstavler ved alle bygninger, og vi har læst diverse rejsebøger som beskriver de enkelte bygningers oprindelse og hvad de har været brugt til.
Henriette synes at det er lidt svært at forestille sig hvordan det hele har set ud.

Søren køber en bog ”Rome in overlay”. Det er ret smart. Her kan man ved at lægge sider hen over hinanden se billeder af hvordan det ser ud i dag og hvordan man mener det så ud dengang i Roms storhedstid. Det er lige noget for Henriette, der er så visuel. Hun får travlt med at gå rundt og kigge på ruiner og bladre i bogen.
Det hele bliver mere levende og nærværende. Det er en morsom tanke, at man her går rundt i Cæsars, Vespasians, Augustus´ og de andre kejseres fodspor.

San Clemente

Søren der har været i Rom mange gange før, fortæller at der lige i nærheden ligger en lille kirke som hedder San Clemente, som han synes at vi skal gå forbi, da vi går videre. Så det gør vi.
Der er ganske rigtigt ikke ret langt. Den ligger i Via di San Giovanni in Laterano på østsiden af Colosseum.
Selve kirken er lille og anonym, når man nærmer sig udefra. Den ligner faktisk slet ikke en kirke. Vi går indenfor, og nu forstår Henriette godt hvorfor Søren synes hun skulle se kirken. Herinde viser det sig at være en rigtig lille perle. Her er så fint med fantastiske mosaikker på gulvet og en hyggelig lille søjlegård. Den nuværende kirke er fra 1100 tallet, hvilket mosaikkerne på gulvet er et billede på. Henriette står og nyder synet.

Kom siger Søren da de har stået lidt og begynder at bevæge sig mod noget der minder om et baglokale. Henriette undrer sig, men følger med, og hun bliver noget imponeret, da det viser sig, at herfra er der via trapper adgang ned til de tidligere kirker, der har ligget på stedet. Det var noget af en overraskelse, og ret fedt.
I det gamle Rom byggede man ovenpå ruinerne af det der tidligere lå på stedet. Derfor kan man under den nuværende kirke, San Clemente, opleve en kirke fra 300 tallet, og endnu længere nede et tempel og bygninger fra 1.-3. århundrede. Helt hernede i bunden er der rindende vand. Det løber fra en af de 7 høje som Rom blev bygget på.
Man kan stå her og stikke fingrene ind i strålen, og tænke på, hvem der har stået her for 2000 år siden og gjort det samme. Fantastisk oplevelse.

Mætte af indtryk begiver vi os tilbage mod hotellet. Det nemmeste er at tage metroen. Stationen Colosseo ligger lige overfor Colosseum og Forum Romanum. Det er dejligt nemt og vi er hurtigt tilbage.
Det er seværdigheder der klart kan anbefales, og er man ikke så heldige at være der en dag hvor de fleste mennesker er på Peterspladsen kan det også anbefales at købe en kombineret billet så man kan springe de enormt lange køer over.




Booking.com

Skriv et svar